Cesty z Monaka nejsou problém, slibuje senátor Valenta. Plat dá studentům

Ivo Valenta je novým senátorem za Stranu soukromníků České republiky. Podnikateli a majiteli holdingu Synot, který žije v Monaku, dalo na Uherskohradišťsku hlas skoro 12 tisíc lidí. Práci v horní komoře Parlamentu chce Valenta věnovat hlavně regionálním zájmům svých voličů. Do práce hodlá dojíždět na vlastní náklady a plat věnovat studentům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaké problémy řeší současná letecká doprava?

Jaké problémy řeší současná letecká doprava? | Foto: Fotobanka stock.xchng

Valenta si spočítal, že Senát zasedá zhruba čtyřiadvacetkrát za rok, což vychází na dvě jednání za měsíc. Dojíždění nevidí jako problém.

„Během dvou hodin můžu být z Monaka kdekoli v Evropě. To znamená na chvilku v Praze a zase se můžu vrátit,“ vysvětluje.

Podle něj je důležité mít okolo sebe především dobrý tým, který mu bude pomáhat s prací senátora, tedy připravovat analýzy, oponenturu k zákonům a podobně.

„Mám spoustu zajímavých lidí, kteří budou přinášet podněty k práci pro region, což by měl být hlavní cíl senátora,“ říká.

Senátor, který byl mimochodem pravomocně odsouzený k podmíněnému trestu za korupci ve fotbale, si také musí ve svém volebním okrsku zřídit kancelář. Valenta slibuje, že i tam bude lidem k dispozici.

Do Senátu míří i dva miliardáři, Jiří Hlavatý a Ivo Valenta

Číst článek

Člen Senátu má nárok na náhrady za cesty do sídla komory v Praze. Peníze za cesty z ciziny ale Valentovi nikdo platit nebude, nemá na to podle zákona právo.

Co by ale nárokovat mohl, jsou peníze za dojíždění do Prahy z místa, kde má senátorskou kancelář. V tomto případě tedy z Uherského Hradiště. Podle právníka Jana Kysely se příspěvky na cestu nevyplácí podle bydliště, ale právě podle volebního obvodu:

„Je to jeden z nejvzdálenějších obvodů od Prahy, takže maximální částka, kterou mohou senátoři čerpat na dopravu, je něco přes 20 tisíc.“

Podnikatel Ivo Valenta ale odmítl, že by chtěl jakékoli dojíždění proplácet. A zdůraznil, že i svůj senátorský plat nechce pobírat. Odevzdá ho na podporu studentů na Slovácku.

Eliška Malínská, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme