Charitní secondhand nabízí oblečení za pár korun

Charita v Brně otevřela další dva speciální secondhandy. Oblečení, textil i nádobí v nich nerozdává, ale prodává za nižší ceny, aby tak chudší lidi naučila hospodařit.

Brněnská charita otevřela další dvě pobočky svých dobročinných secondhandů. Přijít tam může kdokoliv, jsou ale určené především chudším lidem, o které se pracovníci charity starají.

Aby se naučili lépe hospodařit s penězi, nedostávají oblečení a ostatní věci zadarmo, musí za něj zaplatit alespoň symbolické částky. Peníze za prodané oblečení charita využívá na svoje další aktivity.

Prodejna na Hybešově ulici nedaleko brněnského centra vypadá jako klasický secondhand, nebýt velké červené cedule s bílým křížem.

„Máme oblečení, boty, nádobí, povlečení, skleničky, keramiku. Sortiment dost široký. Lidé chodí nejčastěji pro oblečení,“ konstatuje prodavačka Jitka Kroupová.

V charitních obchodech stojí oblečení ještě méně než v second handech. Ti nejpotřebnější tu zaplatí třeba jen několik korun. I tyto symbolické částky jsou podle vedoucího prodejen Filipa Habrmana důležité.

„Lidé sociálně znevýhodnění vědí, že ty věci něco stojí a budou si jich vážit. Když jim to dáte zdarma, někteří to ještě přede dveřmi často vyhodí. Ale když za to zaplatí symbolickou částku, věříme, že k té věci získají větší vztah,“ vysvětluje Habrman.

Oděvy, textil a další věci v prodejnách pochází z charitních šatníků, kam lidé nosí věci, které už neopotřebí doma.

„Lidé si myslí, že když nám ty věci nosí zdarma, že bychom je také měli zadarmo rozdávat. A to se i děje na textilní bance. Ale druhotně by si lidé měli uvědomit fakt, že s těmi středisky neseme nějaké náklady. Tyto zdroje by měly pokrývat náklady střediska,“ doplňuje Habrman.

Celkem pět charitních obchodů zatím nevydělává. Utržené peníze stačí na pokrytí nákladů, V plánu je ale otevřít další pobočky, které by neziskové organizaci mohly přinášet pravidelný výdělek.

autor: mav
Spustit audio