Chcete splachovat dešťovou vodou? Můžete požádat o dotaci

Dešťová voda nemusí téct rovnou do kanálu. Dá se jí také splachovat na záchodě. Lepší hospodaření s dešťovkou chce podpořit Ministerstvo životního prostředí. Letos proto lidem rozdělí 100 milionů korun na pořízení úsporných opatření.

Pražané ročně spláchnou na záchodech dvanáct miliard litrů vody. Tolik vody vypijí lidé v celé Evropě za pět dní. Tvrdí to alespoň čísla Ministerstva životního prostředí.

Resort včera v Brně představil nový dotační program Dešťovka. Rozdělí v něm letos 100 milionů korun lidem na pořízení systémů hospodařících s dešťovou vodou.

Tři až deset litrů pitné vody spotřebují lidé na jedno spláchnutí podle Ekologického institutu Veronica. Splachovat by přitom mohli dešťovou vodou nasbíranou do nádrží.

„U klasické dvoukubíkové nádrže se cena pohybuje kolem 12,5 tisíc bez DPH,“ říká Jan Vacek z brněnské firmy, která se zaměřuje na čištění a úpravu vod.

K nádrži je pak nutné zřídit systém, který využije dešťovku právě ke splachování nebo zalévání zahrady. Lidé na jejich pořízení letos můžou získat dotaci od Ministerstva životního prostředí.

„Program počítá s dotací až padesáti procent investičního nákladu toho projektu. U nejjednodušších projektů může dotace dosáhnout částky až pětapadesát tisíc korun, ale většina projektů bude určitě o něco nižší a u těch nejsložitějších projektů může ta dotace dosáhnout až sta tisíc korun,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Na dotaci má nárok každý, kdo vlastní nebo staví dům, kromě rekreačních domů tedy třeba chat. Program Dešťovka je určený zejména obyvatelům obcí, které jsou dlouhodobě postižené suchem.

„Například je tam opakovaně místní vyhláškou omezeno používání pitné vody na zalévání,“ přibližuje ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Podle ministerstva jde o stovky obcí v Česku, například na Znojemsku, Frýdecko-Místecku nebo na Vysočině. Na dotaci ale můžou dosáhnout i lidé odjinud.

A to pokud chtějí příspěvek na zařízení, které využívá přečištěnou vodu například ze sprchování a společně s dešťovkou se s ní pak může splachovat. Sběr elektronických žádostí o dotaci začne 29. května v 10 hodin dopoledne, a to do vyčerpání uvolněné stovky milionů.

„Budeme každopádně včas dávat informaci na web, aby lidi věděli, jestli si mají nebo nemají připravovat žádost, jestli je otevřen příjem nebo není otevřen příjem,“ dodává Valdman.

Podrobnosti o programu lidé najdou na webu dotacedestovka.cz.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio