Chemik z Brna obstaral lidem z Tanzanie pitnou vodu, teď jim pomáhá se školou

Mít po ruce pitnou vodu je v Africe luxus. Aby si ho mohli dopřát lidé v srdci Tanzanie, zařídil jim mladý chemik Vojtěch Kundrát z Brna speciální filtr.

Pětadvacetiletý vědec si teď dělá doktorát na Masarykově univerzitě a současně na Vysokém učení technickém.

V únoru ale vzal chemikálie a filtry - a vyrazil pomáhat do střední Afriky. Do tanzanské oblasti Mpanga.

Jeho úkol byl jasný – z vody odstranit nebo v ní aspoň zneškodnit bakterie a omezit další znečištění. „U nás to děláme nejčastěji chlorací. Ta tam možná není kvůli ceně,“ svěřil se Českému rozhlasu. Také instalace podobných systémů je velmi náročná.

V Tanzanii je čistá voda luxus.

Zvolil proto jiné řešení: bakteriální filtraci. Její využití je podmíněné speciálními filtry, které vědec pomáhá v Brně vyvíjet.

Do samotné Tanzanie se dostal díky spolupráci s farářem Janem Kotíkem z brněnských Řečkovic. Ten v chudobou postižené Africe pomáhá několik let, mimo jiné tam pomáhal zajistit zemědělskou techniku.

S vyčištěním vody pomáhají filtry, které mladý vědec sestavuje.

Duchovní o mladém vědci a jeho zájmech věděl. Proto ho oslovil - a vše prý šlo rychle.

„Poslal jsem mu e-mail o dvou větách: Letíme tehdy a tehdy, nechceš se připojit? Do dvaceti minut přišla odpověď, že už má letenku,“ vzpomíná farář.

Mají pitnou vodu, dejme jim i střední školu
Teď věřící z Brna i Vojtěch Kundrát v oblasti Mpanga usilují o další novinku – zlepšení vzdělávání. Základní škole pomohli, ale zjistili, že tamní školáci pak nemohou studovat dál.

Dobrovolníci se proto rozhodli pomoci s myšlenkou postavit tam střední školu. A navíc ji zaměřit právě na technologie zpracování a filtrace vody.

Letos na škole pomohli položit střechu, teď v Brně vznikají její osnovy. Mladý vědec zdůrazňuje, že je to smysluplná pomoc, aby v Tanzanii v tomto oboru byli soběstační.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio