Chřipková epidemie je za dveřmi, lidé z jihu a východu Moravy ale ještě mají čas na očkování

27. prosinec 2016

Česká republika se ocitla na pokraji chřipkové epidemie. Lékaři z Vysočiny už hlásí první dva pacienty, kteří nemoci podlehli. Jihu a východu Moravy se ale nemoc zatím téměř vyhnula - hygienici proto stále doporučují očkování.

Ve Zlínském kraji zatím lékaři potvrdili první nezávažný případ chřipkové nákazy. Epidemioložka Jana Hošková tam lékaře instruovala, v jakých případech pacientům s podezřením na chřipku odebírat krev ke kontrolním vyšetřením.

Ani na jižní Moravě zatím nárůst počtu lidí s chřipkou hygienici neevidují. „Otázka je, jak to bude vypadat, až se děti vrátí do školy a dospělí do práce. Pak se ta situace může vyvíjet rychleji,“ konstatovala krajská epidemioložka Renata Ciupek.

Lidé, kteří se proti chřipce chtějí nechat očkovat, podle hygieniků v obou regionech stále můžou přijít za svým lékařem. Podle rozborů se letos podařilo sestavit vakcínu účinnou proti kmenům, které se už v České republice objevily.

Jižní a východní Morava je pomyslným ostrovem chřipkového klidu. Problémy hlásí Olomoucký kraj a Vysočina, kde dokonce v okresech Třebíč a Žďár nad Sázavou počet případů překročil hranici epidemie. Právě tam podlehli zdravotním problémům spojeným s chřipkou dva lidé.


Kdy začíná chřipková epidemie
Hranice pro vyhlášení epidemie se oproti předchozím letům snížila. Hygienici totiž zohlednili fakt, že řada lidí s problémy k lékaři vůbec nejde a místo neplacené nemocenské zůstane doma na dovolené nebo tzv. sick day. Dříve byla hranice epidemie 2000 nemocných na 100 tisíc obyvatel, teď je limit mezi 1600 a 1800 lidmi ze sta tisíc.

Hygienici připomínají, že počet případů chřipky v celé České republice minulý týden dosáhl poměru 63 případů na sto tisíc obyvatel. Souběžně však roste počet případů chorob dýchacích cest, kterých bylo 1364 na sto tisíc obyvatel

Plošnou epidemii chřipky zatím vyhlásila Skandinávie, Nizozemsko, Chorvatsko a Portugalsko. Z Německa a Slovenska hlásí rozdíly podle regionů.

Spustit audio