Čistá pískoviště stojí ročně desetitisíce, bdí nad nimi hygienici i radnice

Neradi chodíte s dětmi na pískoviště, protože máte obavy z nakažlivých nemocí způsobených znečištěným pískem? V Brně ani dalších velkých městech se bát nemusíte. Potvrzují to hygienici, kteří pískoviště namátkově kontrolují, i radnice městských částí, kteří do jejich údržby investují nemalé peníze.

Se současným teplým počasím je to pro rodiče batolat i předškoláků dobrá zpráva. Naprostá většina veřejných pískovišť ve velkých městech i brněnských městských částech je čistá a písek v nich je nezávadný.

Kvalitu pískovišť, kde si hrají nejmenší děti, radnice obvykle bedlivě hlídají. Stejně jako hygienici, kteří pískoviště namátkově kontrolují.

„V loňském roce bylo zkontrolováno 129 venkovních hracích ploch a bylo odebráno 40 vzorků písku z pískovišť a z toho byly dva vzorky pozitivní geohelmintu rodu toxocara,“ vysvětlila Marcela Hadámková z krajské hygienické stanice.

Nemoc toxokaróza, kterou tento parazit způsobuje, se u dětí projevuje úpornými zažívacími potížemi. V letošním ani loňském roce nicméně nebyl v Jihomoravském kraji hlášen žádný případ tohoto onemocnění.

Jednou ročně nový písek za desetitisíce

Některé městské části ale na namátkové kontroly nespoléhají a objednávají si kontroly vlastní. Tak to dělají například v Bystrci nebo Starém Lískovci. Obecně platí i to, že obvykle jednou do roka je většina veřejných pískovišť zavezena čerstvým pískem.

„Sebereme z toho pískoviště deset, patnáct až dvacet čísel. Záleží, v jakém je to stavu. Dál se používá na zimní údržbu třeba, zatím jsem se setkal s tím, že ten písek byl velmi kvalitní, respektive nebyl příliš poškozený. Jakmile upravíme okolí a pak navezeme nový písek,“ popisuje Jindřich Strmiska, který na údržbě pískovišť pracuje pro radnici Brno-sever.

Písek, pískoviště, hračky, plast

Povinnost pravidelně měnit písek ale nemají jen radnice, ale všichni, kdo mají veřejně přístupná pískoviště. Například městská část Komín za výměnu písku každoročně zaplatí 70 tisíc korun. I proto teď v Komíně uvažují, jak znečišťování písku předcházet.

Na čtyřech nejpoužívanějších pískovištích letos vyzkouší krycí plachty, které mají písek uchránit od zvířecích výkalů. Většina radnic se nicméně spoléhá na pravidelný úklid a také na oplocení dětských hřišť.

Pokud by snad rodiče nebo prarodiče naznali, že pískoviště v jejich okolí není dostatečně čisté, měli by o tom uvědomit příslušnou radnici, která zařídí kontrolu.

autoři: Tereza Kadrnožková , Jakub Jetmar
Spustit audio