Dahlgren dostal za vraždu příbuzných doživotí. Obhájce se na místě odvolal

Krajský soud v Brně vynesl rozsudek v případu vraždy čtyřčlenné rodiny v Brně-Ivanovicích. Podle soudu před třemi lety zabíjel příbuzný obětí, 24letý Američan Kevin Dahlgren. Soudce Michal Zámečník dnes uznal Dahlgrena vinným. Američan je odsouzen k výjimečnému trestu odnětí svobody na doživotí. Jeho obhájce na místě podal odvolání, rozsudek tak není pravomocný. Případ bude nyní řešit olomoucký vrchní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američan Dahlgren dostal za vraždu čtyř příbuzných doživotí

Američan Dahlgren dostal za vraždu čtyř příbuzných doživotí | Zdroj: ČTK

Podle slov soudce Michala Zámečníka neměl soud k dispozici žádný přímý důkaz, měl ale k dispozici řadu nepřímých důkazů, které vytvořily ucelený řetězec.

V inkriminovanou dobu se obžalovaný pohyboval v domě a na jeho kraťasech byla nalezena krev všech obětí, která se tam dostala dopadem krevních kapek, nikoliv otěrem.

Soudce při čtení rozsudku také uvedl, že nikdo jiný čin nemohl spáchat a Dahlgren jednal na základě předchozího uvážení, brutálním způsobem. Trest si odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Krajský soud rozhodl také o zabezpečovací detenci. Ta se ale podle dřívějšího vyjádření obhajoby týká až období po případném odpykání trestu odnětí svobody.

Zámečník dále řekl, že soud dospěl k závěru, že byly splněny podmínky pro uložení doživotního trestu. Dahlgren podle rozsudku spáchal zavrženíhodný čin. Napadl rodinu, která ho přijala mezi sebe, a on členy velmi brutálně zavraždil. Na čtvrtou oběť čekal celé dopoledne.

„Obžalovaný si tímto činem řešil vlastní problémy se svým egem, takže pohnutka je zavrženíhodná. A jeho čin má těžko napravitelný následek. Doživotní trest je také nutný k ochraně společnosti, i když nyní není pro ni nebezpečný, je tu možnost, že pokud se opět dostane do stavu stresu a úzkosti, mohlo by dojít ke stejnému jednání. Je tu vysoké riziko, že by mohl trestnou činnost opakovat," vysvětlil Zámečník.

Frustrující svět

V rozsudku dále stojí, že oběti představovali pro Dahlgrena „reprezentanty pro něho frustrujícího světa“. Netrpěl prý duševní chorobou, jen smíšenou poruchou osobnosti.

„Je stižen těžkou smíšenou poruchou osobnosti, ale byl schopný rozpoznat nebezpečnost svého jednání. Tato porucha ovlinila jeho chování, ale ne natolik, aby se dalo tvrdit, že není trestně odpovědný," upřesnil soudce.

Dahlgren se podle soudu snažil zlikvidovat stopy a komunikoval s doručovatelkou a paní na úklid tak, že si nikdo ničeho nevšiml.

Dvěma poškozeným uznal brněnský krajský soud nemajetkové vyrovnání. Matce zavražděného otce rodiny 240 tisíc korun a sestře 170 tisíc korun. Advokát se jménem Dahlgrena odvolal proti rozhodnutí soudu. Rozsudek o doživotním trestu za čtyři vraždy v Brně tak není pravomocný.

Otec Dahlgrena před soudní síní novinářům řekl, že stále věří v nevinu svého syna.

Mysl ovládal božský diktátor

Američan Kevin Dahlgren u Krajského soudu v Brně v úterý v závěrečné řeči popsal svůj někdejší psychický stav.

Úzkosti, frustrace, negativní myšlenky, které vnímal jako cizí, vnitřní hlas, kterému musel naslouchat. K vraždám se ale nevyjádřil.

Podle Dahlgrena se věkem jeho problémy stupňovaly. Mysl prý byla jeho největším nepřítelem a ovládl ji božský diktátor. V jeho pokoji v Brně byla soška malého zlatého démona a hlas mu prý řekl, že soška je jeho zhmotněním.

Soudce Michal Zámečník vynesl rozsudek v případu vraždy čtyřčlenné rodiny v Brně-Ivanovicích | Foto: ČTK

Pochybnosti o vině

Státní zástupkyně Ludmila Doležalová pro Dahlgrena navrhovala doživotní trest. Podle ní nikdo jiný než Dahlgren neměl časové možnosti čin spáchat a pokusit se zahladit stopy. Obhájce Richard Špíšek žádal zproštění viny. Soudní jednání prý nevyvrátilo pochybnosti o vině jeho klienta.

Podle soudu Dahlgren usmrtil všechny čtyři členy rodiny, u níž dočasně bydlel - otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý.

Pak v domě založil požár, taxíkem odjel do Vídně a odtud odletěl do USA. V té chvíli už byl hlavním podezřelým. Když mrtvé v Ivanovicích lidé objevili, byl Dahlgren na cestě do USA.

Hlavní líčení začalo na přelomu května a června, vypovídala řada svědků a také patologové, kteří popsali brutalitu a mnohočetnost zranění zavražděných.

Dahlgren byl od loňska v Brně ve vazbě. Spojené státy ho jako prvního svého občana vydaly ke stíhání v Česku.

Doživotní tresty | Foto: Český rozhlas

Američan Dahlgren dostal za vraždu čtyř příbuzných doživotí | Foto: ČTK

Vlasta Gajdošíková, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme