Dědičná štola odvádí vodu z celého rosicko-oslavanského revíru

Důlní záchranáři kontrolovali Dědičnou štolu, která odvodňuje zatopené doly bývalého Rosicko-oslavanského revíru.

Důlní záchranáři tento týden kontrolovali Dědičnou štolu v Oslavanech na Brněnsku. Ta odvádí vodu z dolů bývalého Rosicko-oslavanského uhelného revíru.

Více než 150 let starou štolou voda nese i kusy hornin. Záchranáři proto jednou za rok kontrolují, jestli není ucpaná.

„Je to víceméně rutina. Kontrolujeme, v jakém stavu je podšva, kudy protéká voda, a kontrolujeme stav v místě, kde je hrázový objekt. Je to si dvě stě metrů od portálu štoly. Aby tam nedošlo k jeho zavalení a nezačala voda nekontrolovaně stoupat,“ vysvětluje Petr Kříž, ustanovený závodní dolu pro bývalý dobývací prostor Zbýšov.

Záchranáři kontrolují Dědičnou štolu, která odvádí vodu z dolů rosicko-oslavanského revíru.

Do štoly chodí záchranáři v pětičlenných četách. Nemohou s nimi jít ani novináři, bylo by to nebezpečné.

„Může tam být kysličník uhličitý, a také metan. Takže z toho důvodu tam nemůžeme jít bez kyslíkového dýchacího pracovního přístroje. Potom je tam velké množství vody a kalu. To znamená, že bychom se dostali po pás do vody. Dědičná štola byla vyražená proto, aby byly odváděny důlní vody z celé Rosicko-oslavanské uhelné pánve. Je to klasický způsob likvidace revíru, tím že se přestane čerpat a zatopí se,“ doplňuje Kříž.

Z dědičné štoly vytéká voda přes takzvaný Paršalův žlab, je plná kalu, má úplně rezavou barvu. „Potrubím jde pod řekou Oslavou na čističku a do Oslavy se potom vypouští voda čistá,“ vysvětluje Pavel Kříž.

Záchranáři kontrolují Dědičnou štolu, která odvádí vodu z dolů rosicko-oslavanského revíru.

Když nahlédnete portálem do štoly, uvidíte úzkou chodbu, která asi dvě stě metrů vede rovně. Pak ale zatáčí, protože se přizpůsobovala terénu. Vede až k jámě Simson ve Zbýšově.

Dveře štoly otevřou záchranáři až za rok, na další kontrole.

autor: Alžběta Nečasová
Spustit audio