Desítky lidí chodí sklízet medvědí česnek

V Břeclavi a okolí opět po roce roste medvědí česnek. Daří se mu na několika hektarech v lesích na okraji města.

Na Břeclavsku opět po roce zavoněl medvědí česnek. Tuto bylinku bohatou na vitamín C na okraj města chodí denně sbírat desítky lidí. Na medvědím česneku oceňují jeho chuť i detoxikační účinky. Voňavé lístky se hodí jak do pesta nebo špenátu, tak je lidé i zamrazují pro pozdější použití.

Za tři až čtyři týdny medvědí česnek začne kvést a potom už se ke sběru nehodí. Zatím této rostlince ale vyrazily pouze mladé lístky, které kolem Břeclavi vytvářejí zelený koberec. Nezkušený laik by si mohl jarní bylinku splést s konvalinkou.

Medvědí česnek roste na Břeclavsku

„Na konvalinku je ještě brzo. Navíc, konvalinka má jinak tvarované listy, které jsou mnohem tužší,” vysvětluje asi osmdesátiletá sběračka Emílie. „Letos to dlouho trvalo, než česnek začal růst. Byla jsem se zde dívat už asi třikrát a skoro jsem ty lístky tahala ze země očima,” dodává vitální seniorka.

Medvědí česnek roste na Břeclavsku

Zkušení sběrači doporučují natrhaný medvědí česnek ukládat do proutěného košíčku, aby se nezapařil. „Snažím se lístky trhat bez kořínků, aby tady medvědí česnek vydržel co nejdéle,” říká Lenka, která na sběr medvědího česneku chodí každoročně.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio