Dětská nemocnice v Brně vybírá poplatky za nocleh rodičů, MZ žádá vysvětlení

Ministerstvo zdravotnictví prověřuje Dětskou nemocnici v Brně. Od rodičů hospitalizovaných dětí starších dvou let vybírá 350 korun za přespání v rozkládacím křesle. Doprovod dítěte do šesti let hradí pojišťovna, jenže přispívá pouze stokorunou na noc. Nemocnice proto upřednostňuje třikrát vyšší platbu od rodičů. O brněnský systém už se zajímají úředníci ministerstva zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocniční chodba (ilustrační foto)

Nemocniční chodba (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Když ti dají podepsat papíry hned na příjmu a tobě tam kolabuje děcko, které potřebuje kapačky, nemáš chuť se hádat. Také jsem tam jela s tím, že do šesti let je to zadarmo, a rychle mě vyvedli z omylu.“ Podobných zkušeností maminek z Fakultní dětské nemocnice v Brně je na internetu celá řada.

V žádné jiné stejně velké nemocnici peníze od rodičů nevybírají. Primář dětské pediatrie ve fakultní nemocnici Brno František Jimramovský ale na praxi v jejich nemocnici nic špatného nevidí. Přesné znění zákona totiž přiznává dítěti doprovod zdarma, pokud to vyžaduje jeho zdravotní stav.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo zdravotnictví chce prověřit dětskou nemocnici v Brně za příplatky za přespání rodičů na rozkládacích lehátkách. Detaily zjišťovala má Eva Lípová

„Je to otázka té nutnosti. A o tom, zda doprovod je nutný, nebo není nutný, rozhoduje lékař při přijetí,“ říká.

A tak doprovod zdarma mají v Brně jen pacienti do dvou let, anebo děti, které jsou v ohrožení života. Ministerstvu zdravotnictví se to nelíbí. Vedení nemocnice musí svůj postup nadřízeným vysvětlit.

„Dikce zákona skutečně hovoří o tom, že 'pokud to vyžaduje zdravotní stav dítěte'. Čili odvolávat se na tuto větu v zákoně lze, ale musíme se opravdu podrobně podívat na to, jak je zákon aplikován v praxi. Je tam důvod domnívat se, že dítě do šesti let asistenci v případě zdravotních potíží potřebuje,“ upozorňuje mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Dětské nemocnici v Brně natáčela Eva Lípová. O poplatcích za přespání rodičů mluvil Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců

Ministerstvo navíc argumentuje, že přítomnost rodiče u lůžka nemocného dítěte je důležitá i pro jeho rychlejší léčbu, což by mělo být cílem nemocnice.

„Tříleté dítě určitě může být samo. A znovu musím říct, že jsme limitováni počtem lůžek, které můžeme nabídnout doprovázejícím osobám,“ zdůrazňuje primář František Jimramovský.

Cena 350 korun za rozkládací lehátko či křeslo je podle něj adekvátní a sotva prý pokrývá náklady. Do těch ale nemocnice počítá mimo vyprání prádla a amortizace lehátka i pronájem stolečku, lampičky, energie a poplatky za využité metry čtvereční.

Dostál: Stokoruna od pojišťovny je málo

Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců vidí jeden z problémů v tom, že stokorunový příspěvek pojišťoven není dostačující. Náklady nemocnic jsou podle něj daleko vyšší.

„Za stovku nepořídíte ubytování na ubytovně, natož v nemocnici. Čili především by mělo ministerstvo dohlédnut na to, aby pojišťovny hradily za pobyt příbuzného skutečně reálnou částku,“ řekl Dostál Českému rozhlasu.

Rodičům, kteří se ocitnou v této situaci, doporučuje tvrdit, že požadují hrazený pobyt. „Pokud lékař napíše, že si myslí, že na něj nárok není, tak zaznamenat svůj nesouhlas, a až se dítě uzdraví, tak se s tou účtenkou vydat na zdravotní pojišťovnu a věc řešit,“ radí Ondřej Dostál.

ČRo, Eva Lípová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme