Do Česka přiletí další uprchlíci z Iráku, tentokrát zamíří do Brna

Čtyři rodiny křesťanských uprchlíků z Iráku najdou domov v Brně. Do Česka by 24 lidí z města Mosulu mělo přiletět 19. února. Nejdříve budou bydlet v soukromém penzionu, zhruba po dvou měsících se přestěhují do městských bytů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První skupina křesťanských běženců z Iráku přistála 24. ledna v Praze

První skupina křesťanských běženců z Iráku přistála 24. ledna v Praze | Foto: Filip Jandourek

„Mají spoustu malých dětí i středoškoláků. Okamžitě začne intenzivní výuka češtiny, budou následovat velmi podrobné lékařské prohlídky a samozřejmě množství dalších integračních kurzů, kdy si budou přivykat na to, jak to tady funguje,“ říká Jan Talafant, ředitel Nadačního fondu Generace 21, která přílet uprchlíků zajišťuje.

Pomoc nabídl Jihomoravský kraj i brněnský magistrát. „Jsme nachystáni opravit v současnosti nevyužívané byty, které bychom nabídli,“ potvrzuje náměstkyně primátora Klára Liptáková z KDU-ČSL.

Do půl roku by měli Iráčané získat azyl, potom jim nadace začne hledat práci.

První dvě skupiny iráckých křesťanů, které přiletěly v minulých týdnech, našly dočasné útočiště v ubytovně Okrouhlík poblíž Jihlavy. Celkem by jich k nám mělo přesídlit 153, loni to schválila vláda.

Iráčané pocházejí z oblasti Mosulu, kterou obsadil takzvaný Islámský stát, před nímž uprchli. Z táborů v iráckém Irbílu odešli do Libanonu.

ČRo, Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme