Do Luhačovické přehrady se po dvou letech vrátily metráky ryb

10. říjen 2012

Ještě letos by mohli první zájemci začít opět rybařit na luhačovické přehradě. Pracovníci Povodí Moravy do ní už vypustili první půldruhé tuny ryb.

Dnes jsou to přesně dva roky, kdy rybáři vylovili veškeré šupináče z vodní nádrže. Tu pak čekalo náročné čištění dna kvůli opakovanému výskytu sinic.

Nová rybí obsádka připutovala v nádržích na nákladním autě z Koryčan. Místní rybáři už se nemohli dočkat, až se přehrada opět zaplní rybami.

„Bylo to špatné, jezdili jsme po soukromých vodách nebo na Slovensko. Teď je to paráda pouštět ryby zpátky do vody a těšit se na úlovky,“ prohlásil například luhačovický rybář Milan Hanáček

Nová rybí násada se přesně váží

Rybáři se na břehy vrátí ještě v říjnu

Před dvěma roky vydala zdejší přehrada 270 metrických centů ryb. Návrat bude o něco pomalejší. „V tom prvním zarybnění pouštíme do přehrady přes tunu menších kaprů a asi půl tuny větších. Dále tady budou štiky a úhoři,“ upřesnila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Postupně přibudou i další druhy na úkor takzvané bílé ryby, která podporovala růst sinic. Další ryby vypustí Povodí Moravy do zdejší přehrady až po konzultaci s ekologickým dozorem. Hospodáři pak chtějí ještě letos umožnit alespoň částečný rybolov.

„Chtěli bychom, aby byl třeba během čtrnácti dnů zahájen rybolov. Musíme ale vymyslet, jaké povolenky a kolik ryb, aby se to hned nevydrancovalo,“ podotkl hospodář Rybářského svazu luhačovického zálesí František Miko.

autor: rv
Spustit audio