Domácí jahodová sezóna se odkládá: rané odrůdy poškodily mrazy

Pěstitelé jahod na jihu Moravy i více než měsíc po dubnových mrazech sčítají ztráty. Škody se objevují postupně, jak jahodníky odkvétají. Na jednu takto poničenou jahodovou plantáž zamířila Štěpánka Kadlečková.

S miliónovými ztrátami počítají pěstitelé jahod na jihu Moravy. Škody jim způsobily dubnové a květnové mrazy. Jahod bude méně a také jejich sklizeň začne později. Přesvědčila se o tom na jedné z plantáží v Šakvicích na Břeclavsku i naše reportérka Štěpánka Kadlečková.

„Černý, mrtvý, mrtvý, mrtvý. Tady by se pojišťovák napočítal. Všechno, co bylo první, z toho nic nebude. Špička, jak je chycená, přestane růst a udělá to patvar,“ komentuje stav jahod Zdeněk Jakubčík ze Šakvic na Břeclavsku.

Pěstitelé jahod sčítají škody po jarních mrazech.
Pěstitelé jahod sčítají škody po jarních mrazech.

Má jich asi 16 hektarů a počítá, že sklizeň bude minimálně o polovinu nižší než normálně. „Toto je Rumba.Dá se říct, že to je nepoužitelné zboží, celé květenství,“ hledá v keřících.

I přes všechnu škodu ale jahody na keřících dozrávají. Postiženy byly zejména rané odrůdy. „Co jsem vysadil na podzim, ty hektary pojištěné nejsou. Mám pojištěné starší porosty, které jsou méně postižené,“ konstatuje pěstitel.

Pěstitelé jahod sčítají škody po jarních mrazech.

Jahody ale budou, jen jich bude méně a dozrají později. Začít sklízet první jahody chce Zdeněk Jakubčík počátkem června. To také zahájí takzvaný samosběr, kdy si zájemci jahody nasbírají sami. Cenu za kilogram zvyšovat i přes výrazné ztráty nebude.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio