Epopej má vyrazit do Asie, Krumlovští nesouhlasí a sepisují petici

16. prosinec 2016

Ministerstvo kultury vydalo povolení k cestě do zahraničí Muchovy Slovanské epopeje. Ta v únoru s největší pravděpodobností zamíří do Japonska.

Ministerstvo kultury tento týden schválilo cestu dvaceti pláten do Japonska. Bez tohoto povolení památka území České republiky opustit nesmí. Má k tomu také souhlas majitele, kterým je hlavní město Praha. Šance ovlivnit to je malá. Přesto argumenty zaznívají.

Proti cestě jsou někteří odborníci zejména z Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví - ti upozorňují na rizika spojená s cestou. Moravský Krumlov se snaží uplatnit morální vliv města, které je s osudy epopeje spojené.

Radnice proto obyvatelům nabízí k podpisu petici, kterou chce rozhodnutí ministerstva kulturyzměnit. A mnoho lidí z Moravského Krumlova, má jednoznačný názor. Zapůjčení Epopeje do Japonska se jim nelíbí. Nejraději by ji samozřejmě měli zpět ve svém městě.

Co se týká možného návratu pláten do Moravského Krumlova, podle starosty města Tomáše Třetiny z TOP 09 to možné je. Vedení obce si nechalo vypracovat posudek od restaurátora Karla Strettiho z Akademie výtvarných umění v Praze.

Pohled na Moravský Krumlov

Ten zhodnotil, že krumlovský zámek má vhodné podmínky pro vystavení Slovanské epopeje. Město jako nový majitel zámku uvnitř upravuje výstavní prostory - ať už pro epopej nebo jiná výtvarná díla. O zapůjčení Muchova veledíla jedná vedení Moravského Krumlova s představiteli hlavního města, ti se vystavení v Krumlově nebrání. Ale rozhodnutí nepadlo, asijské turné už tamní radní odkývli.
Japonsko totiž nemusí být jedinou zastávkou. Zájem mají také v Číně a Praha by tam epopej ráda vystavila. Čínskou část ale ministerstvo neschválilo, čeká na další podklady, protože tam nemá jistotu, že bude epopej v naprostém bezpečí.

Podle Galerie hlavního města Prahy, která se o epopej stará, jsou plátna v dobrém stavu. Zveřejnila i hodnocení nezávislého restaurátora, který stav hodnotí jako velmi dobrý. I proto ministerstvo kultury na vystavení kývlo.

Podmínkou je spolupráce se specializovanou firmou a dodržení přísných pravidel. Přesto jiní odborníci s převozem nesouhlasí a požadují po vedení města mnohem rozsáhlejší rozbory pláten. Například Zuzana Poláková, která se Muchovým dílem léta zabývá.
„Byla jsem ve veletržním paláci, prohlédla jsem si ta plátna a udělala jsem si nějaké bližší fotky. Ta plátna nejsou v pořádku, to dílo nesnese žádný další transport, protože každým transportem trpí ,“ tvrdí odbornice.

Zuzana Poláková je členkou zmiňované Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví. Její členové chtějí do poslední chvíle usilovat o to, aby epopej z republiky nevycestovala. Jestli se jim to podaří, bude jasné v únoru, kdy má cesta Epopeje po Asii začít.

Spustit audio