Experti zkoumají kondici stromů v Brně a ve Zlíně a vystavují jim 'zdravotní karty'

Stromy v České republice mají své doktory a také zdravotní karty. Odborníci je teď kontrolují například ve Znojmě nebo v Brně. U každého stromu zaznamenávají jeho stáří, ale hlavně stav a případná doporučení pro ošetření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství Evropy ve stromolezení - lezení ze země po větvích do koruny stromu

Mistrovství Evropy ve stromolezení - lezení ze země po větvích do koruny stromu | Foto: Anna Jadrná

Informace slouží majitelům dřevin, nahlédnout na webové stránky projektu Stromy pod kontrolou ale může každý. V projektu je zapojené i Brno, kde letos zmapují další desítky stromů kolem brněnských cest.

„Stojíme u jilmu. Má defekt, úzké větvení, kde zarůstá kůra. Je to důsledek nepéče šedesát let zpátky,“ vysvětluje Jaroslav Kolařík, soudní znalec v oboru dendrologie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mapování zdravotního stavu stromů ve Zlíně a Brně zaujalo reportrérku Karolínu Peřestou

Takové pasportování bylo i ve Znojmě. „Bylo potřeba zaktualizovat, v jakém stavu stromy jsou. Zjištění jsou doplněná i o výsledky biologického průzkumu. Jestli jsou osídleny nějakými zvláště chráněnými druhy organismů. Například netopýry, brouky,“ dodává Kolařík.

Špatný stav stromu může být lidem nebezpečný. Své o tom ví ve Zlíně, kde v roce 2009 spadl strom na skupinu lidí, tehdy zemřeli dva chlapci. Magistrát proto údržbu nepodceňuje a v projektu Stromy pod kontrolou mapují co nejvíce zlínských dřevin, říká mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák:

„Stromů už máme zmonitorovaných celkem 16 tisíc a budeme pokračovat dále. Každý rok přibývají stovky až tisíce stromů. Chceme pokračovat až do doby, než budou zmonitorované všechny stromy ve Zlíně, kterých je přibližně okolo 100 tisíc.“

Lidé se o stavu stromů ve svém městě můžou informovat na internetu, kde kromě stáří a zdraví najdou také fotky.

Karolína Wernerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme