Exšéf brněnských strážníků Přikryl nastoupil do vězení. Za mřížemi si má odpykat 1,5 roku

Bývalý šéf brněnských strážníků Jaroslav Přikryl nastoupil v úterý večer do vězení. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí brněnské vazební věznice Dana Krejčířová. Odpykat si má rok a půl za to, že zahlazoval pokuty svým známým. Městský soud v Brně na začátku října potvrdil, že Přikryl je hospitalizován ve Fakultní nemocnici Brno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Přikryl, bývalý šéf brněnské městské policie

Jaroslav Přikryl, bývalý šéf brněnské městské policie | Foto: Městská policie Brno

„Mohu potvrdit, že jmenovaný odsouzený byl včera ve večerních hodinách dodán orgány PČR do výkonu trestu odnětí svobody do vazební věznice a ústavu pro výkon zabezpečovací detence Brno s tím, že byl umístěn na interním oddělení vězeňské nemocnice,“ sdělila mluvčí vazební věznice Brno Dana Krejčířová.

Jaroslav Přikryl si opakovaně žádal o odklad trestu ze zdravotních důvodů. Brněnský městský soud mu v polovině března odložil nástup výkonu trestu kvůli zdravotním potížím na půl roku. Soud mu přitom jeden půlroční odklad přiznal už loni.

Odsouzený exšéf městské policie Brno zatím nenastoupil do vězení, podle soudu je v nemocnici

Číst článek

Případ bývalého ředitele strážníků tvoří dvě kauzy. V první byl potrestán za to, že 20 známým zahladil dopravní přestupky tak, aby za ně neplatili pokuty. Vše se řešilo domluvou. Městský soud za to Přikryla poslal na 1,5 roku do vězení.

Stejný soud později trest o dva měsíce zvýšil prostřednictvím souhrnného trestu. Přikryl se totiž podle rozsudku dopustil také neoprávněného nakládání s osobními daty lidí. Nechal si vytáhnout z evidence městské policie případy, na nichž chtěl ukázat to, že jeho postup při údajném zahlazování pokut byl běžný.

Konečný verdikt - 1,5 roku vězení

Z podnětu Krajského soudu v Brně se trest nakonec znovu snížil na 1,5 roku vězení. Od potrestání za neoprávněné nakládání s osobními údaji soud upustil.

Přikryl s tím ale nesouhlasí. Nejprve si podal proti odsuzujícímu rozsudku odvolání, a když s ním neuspěl, obrátil se s dovoláním na Nejvyšší soud.

„Ten ale dovolání odmítl. Napadené rozhodnutí podle Nejvyššího soudu netrpí vadami,“ zdůraznila už před časem mluvčí Městského soudu v Brně Petra Hovorková.

Pravomocný rozsudek padl loni v červnu, o dovolání rozhodl Nejvyšší soud loni v listopadu. Dlouho ale nemohl výsledek zveřejnit, usnesení se totiž nedařilo doručit do vlastních rukou odsouzeného.

Přikryl, o kterém se kdysi mluvilo jako o možném kandidátovi na policejního prezidenta, vinu dlouhodobě popírá.

Anna Jadrná, Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme