FOTO: Brněnské nádraží u Zvonařky? Architekti vidí bydlení, parky i nábřeží

Přesunutí brněnského nádraží do takzvané „jižní“ varianty, tedy poblíž autobusového nádraží Zvonařka, patřilo dlouhá léta k těm prosazovaným vedením města. Lidé si teď v Domě umění mohou prohlédnout, jak by se proměnil prostor okolo současného nádraží a jak by nové nádraží mohlo vypadat.

Za historickou budovou brněnského nádraží park a pěší zóna a zbrusu nový moderní dopravní uzel na břehu řeky Svratky. O přesunutí nádraží o necelý kilometr jižně k autobusovému nádraží Zvonařka, se mluví dlouhá léta. Ale jak by po přestěhování vypadalo současné nádraží a jak to nové?

To si ode dneška mohou prohlédnout lidé v brněnském Domě umění. Celkem sedm studií tam doplnilo dosud vystavené práce, které znázorňovaly možné podoby nádraží posunutého směrem pod Petrov.

Vítězný návrh sdružení Koleček- Jura proměňuje prostor za současným nádražím v zahradní město. Viadukt je nyní skrytý v náspu Uhelné ulice

Za nejzdařilejší variantu vybrali porotci tu od Sdružení Ivan Koleček – Pavel Jura, která prostor před současným nádražím a před hotelem Grand mění v park. Součástí návrhu je také odkrytí železničního viaduktu, který je v současnosti ukrytý v náspu Uhelné ulice.

Porotci na návrhu ocenili zejména to, že je rozdělený do pěti etap. Přitom první dvě etapy lze uskutečnit ještě před samotným přesunem nádraží.

2. místo Platforma Architekti. Pohled na nové nábřeží

Druhé místo získalo sdružení Platforma Architekti, jako třetí nejlepší vyhodnotila porota návrh sdružení EA Architekti.

Výběr vítězů ale neznamená, že je o podobě nádraží rozhodnuto. Zástupci radnice chtěli hlavně aktualizovat staré studie, které se jižním centrem zabývaly.

3. místo EA Architekti, prostor současného nádraží

Dosud stále není jasné, kde bude přesunuté nádraží stát. Toto rozhodnutí je na ministerstvu dopravy. Brňané pak mohou svůj názor na další rozvoj dopravního uzlu vyjádřit v říjnovém referendu.

Podobu nádraží v centru a v poloze u řeky si lidé v Domě umění mohou prohlédnout až do neděle 24. července. Návrhy druhé zvažované varianty jsme vám představili v článku s fotogalerií.

autoři: Tomáš Kremr , ska
Spustit audio