FOTO: Nahlédněte do Arnoldovy vily, zapomenuté a chátrající secesní památky

Skupinka nadšenců v Brně bere každý týden do ruky hrábě a krumpáče a ve svém volném čase uklízí okolí secesní Arnoldovy vily.

Několik metrů od světově známé vily Tugendhat v Brně je mezi stromy schovaný další architektonický skvost, a to Arnoldova vila. Před válkou ji vlastnila teta Grety Tugendhatové, do roku 2012 fungovala v dvoupatrové budově školka.

I když je secesní vila na seznamu kulturních památek, v posledních letech chátrá. Skupinka nadšenců se ale rozhodla, že do budovy a její zahrady vrátí život a každý týden tam chodí uklízet.

Když se ještě před nějakou dobou díval kolemjdoucí z ulice zahradou dolů k Arnoldově vile, nejspíš by budovu vůbec neviděl. Obklopovala ji téměř neprostupná džungle.

Ještě nedávno byla zahrada neprostupnou džunglí, díky dobrovolníkům se to pomalu mění.
Zadní část vily otočená do zahrady.

„Bylo to dost hrozné, když to řeknu jako na rovinu. Když jsme sem přišli, tak tu bylo velké množství práce. A troufám si říct, že momentálně je to o devadesát, o sto procent lepší. Byly tady prořezy stromů, bylo tady samozřejmě velké množství hrabání a momentálně ještě budeme dávat dohromady zbytek nepořádku ze zahrady do kompostu a bude se zakládat bylinková zahrádka,“ popisuje odvedenou práci Marek Ciprian.

Pouhých pět let trvalo, než se příroda pokusila proniknout dovnitř.

A skupinka dobrovolníků se snaží poklidit i uvnitř chátrající budovy. Ta je od roku 2012, kdy se odsud odstěhovala školka, prázdná.

Velkorysé místnosti plné světla.
Památka na mateřskou školu.

„To už byla doba, kdy dům byl vedený jako kulturní památka a od té doby jsme tady byli v roce 2016 naposledy. Takže to bylo celé zaprášené, vybydlené, velmi chátrající omítka padala,“ pokračuje Adam Lyčka.

Původní kliky - stejné najdete v Jurkovičově vile.
Vila už pět let chátrá, předtím sloužila jako mateřská škola.

Arnoldova vila je i na seznamu ohrožených památek. Není úplně v nejlepším stavu, což je uvnitř vidět. Vila je ale opravdu krásná a navíc sousedí s vilou Tugendhat.

Ozdobný balkon s výhledem do zahrady.

„Strašně moc chceme, aby ten dům žil. Samozřejmě budeme žádat spoustu dotací a snad toho i dosáhneme – aby to byla záviděníhodná památka Brna,“ přibližuje plány Lyčka.

Původní radiátory - opravdová vzácnost.
Arnoldova Vila je trochu zapomenutou secesní památkou.

Arnoldova vila v Černých polích bude výjimečně otevřena 30. září na Den architektury.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio