FOTO: Osm podob nového brněnského nádraží

Toto jsou nejhezčí návrhy podoby brněnského nádraží, pokud by zůstalo v centru města. Architekti kolem nové budovy vystavěli celou čtvrť.

Brněnské Jižní centrum, to je místo, kde jsou v současnosti většinou skládky a opuštěné plochy rozdělené rušnými silnicemi a vlakovými kolejemi.

Brněnský magistrát loni vypsal soutěž v níž architekti z celého světa navrhovali, jak by se tato oblast mohla proměnit, kdyby se brněnské nádraží posunulo jen o několik set metrů do lokality Pod Petrovem.

Odborná porota vybírala z celkem 58 návrhů, které nepřišly jen z České republiky, ale i několika zemí Evropy, Spojených států nebo z Číny.

1. místo: UNIT architekti, hlavní budova nádraží pod Petrovem

V této konkurenci zvítězil tým UNIT architekti z Prahy, který jako cenu získal odměnu 1,8 milionu korun. Porota vyhodnotila jejich návrh jako nejpropracovanější. Zároveň ji zaujalo, že je podle něj možné rozsáhlé území rozvíjet postupně a z několika směrů.

2. místo: Franz Sumnitsch a consequence forma, hlavní budova nádraží pod Petrovem

Druhé místo a odměnu 1,2 milionu korun získalo uskupení Franz Sumnitsch a consequence forma, bronzovou pozici s odměnou 750 tisíc obsadil Atelier M1 architekti.

3.místo: Atelier M1 architekti, pohled na nádraží pod Petrovem

Ač jsou návrhy vyhodnoceny a ceny rozdány, o budoucnosti brněnského nádraží ještě zdaleka není rozhodnuto. Železničáři momentálně dokončují rozsáhlou studii, která srovná obě zvažované alternativy: tedy nádraží v centru, jen posunuté pod Petrov nebo přesun poblíž autobusového terminálu Zvonařka.

Také o podobě druhé varianty, kterou léta prosazovala někdejší vedení města, by si Brňané měli udělat přesnější představu. Do dvou týdnů město představí podobné urbanistické studie jako ty, které si můžete prohlédnout na vizualizacích architektů.

Na podzim pak budou Brňané hlasovat o nádraží v dalším referendu.

autoři: jel , Tomáš Kremr
Spustit audio