FOTO: Trámy na obnovu Libušína opracovávají tesaři ručně jen sekerou

Tři roky po ničivém požáru Libušína už vzniká jeho vědecká kopie. Nové trámy vyrábí tesaři ručně.

Vůně dřeva a pravidelné údery širočin, tak se rodí nové trámy pro stavbu Libušína. Historická památka vyhořela na Pustevnách právě před třemi lety, tedy 3. března 2014.

Valašské muzeum v přírodě zničené dílo architekta Dušana Jurkoviče nahradí jeho vědeckou kopií. Staleté jedle a smrky teď tesaři na pile nedaleko Valašského Meziříčí mění na úhledné hranoly.

Lubomír Červenka se tu zkušeně ohání teslicí. Otesat strom je ale i pro něj náročné. „Vždycky ty první dva, tři dny a jak to přebolí, tak už to jde. Teď jsme tu osmý den a už necítím vůbec nic. Bolí mě celé tělo,“ přiznává tesař.

Ruční výroba trámů pro Libušín.
Tesaři připravují nový Libušín

Z hmoty kmene zbude po otesání asi polovina. Na samotné roubení bude potřeba asi 200 kubíků dřeva, dalších 150 kubíků pak na různé výplňové konstrukce. „Jsme na začátku, začali jsme otesávat první kulatinu, takže kdybych to měl vyjádřit procenty, tak máme otesáno deset až patnáct procent celkového objemu řeziva,“ vypočítává Martin Šrámek, jednatel firmy Teslice.

Širočiny na výrobu trámů

Kmeny se osekávají sekerami různých profilů a tvarů. Tesaři je střídají podle toho, jak se blíží k jádru stromu. „Tohle je už v podstatě dočišťování touhle širokou sekerou. Snažíme se, abychom se dostali za běl, což je ten vnější okruh dřeva k tomu jádru. Samozřejmě nechceme nadělat příliš třísek, snažíme se být efektivní,“ popisuje stavbyvedoucí Viktor Prudík.

Tvar budoucího trámu pro Libušín
Vyrobit trám ze staleté jedle je dřina

Novou stavbu dělníci tady v areálu zhotovitele sroubí a potom ji rozeberou a postaví znovu na Pustevnách.

Nový Libušín vznikne i díky veřejné sbírce. Ta končí právě v pátek 3. března a lidé na ni poslali téměř deset milionů korun. Nadační fond Českého rozhlasu přispěl více než devíti sty tisíci korunami.

autor: rv
Spustit audio