FOTO: Unikátní malba na kunštátském zámku: 700 let starý „komiks“

Na zámku v Kunštátě na Blanensku objevili restaurátoři vzácný středověký komiks. Tak zachovalá nástěnná malba nemá podle historiků v Česku obdoby. Místnost je zatím veřejnosti nepřístupná, díky Marii Veselé do ní ale můžete nahlédnout.

Sňatek panovníků, bitvu nebo rytíře namaloval v polovině 14. století neznámý autor na zdi zámku v Kunštátě na Blanensku. Středověký komiks, jak malbě tamní kastelán říká, objevili loni v prosinci náhodou restaurátoři v jedné z místností. Motivy jsou tak zachovalé, že gotická malba nemá podle historiků v Česku obdoby.

„Tyto figury jsou velmi dobře vidět. Máte tady panovníka na trůnu, z levé strany dvě klečící postavy nad nimi klečící figura s mečem a nad tím přísaha. Panovník na trůnu a před ním klečící rytíř. Co se týká interpretace, jsme na začátku. Je pro nás podstatné, že je ta malba dochovaná,“ vysvětluje kastelán Radim Štěpán.

Unikátní 700 let stará gotická malba na zámku v Kunštátě

Po pár minutách prohlídka v malé místnosti končí. Vzácná malba, která pokrývá všechny čtyři stěny, je náchylná na teplotu a vlhkost. Z vydýchané prostory proto rychle musíme pryč.

Unikátní 700 let stará gotická malba na zámku v Kunštátě

„Základní složkou malby je kasein. Byli jsme důrazně upozorněni panem restaurátorem, že kdyby v místnosti došlo k nějakému prudkému výkyvu relativní vlhkosti vzduchu, veškeré bílé pigmenty by začaly černat, což by byl skutečně nenávratný proces,“ doplňuje, proč malbu nelze zpřístupnit veřejnosti.

Unikátní 700 let stará gotická malba na zámku v Kunštátě

Kasein je přírodní bílkovina obsažená v mléce savců. Podle kastelána lze v podstatě říci, že bílé plochy jsou vyplněné tvarohem. Na zdech je kromě koní asi stovka figur. Všechny jsou barevné a zobrazují příběhy. Podle oblečení postav a hlavně zbroje vojáků odhadli historici stáří malby na necelých 700 let.

Unikátní 700 let stará gotická malba na zámku v Kunštátě

„Víme, že minimálně od roku 1318 až do roku 1358 byl držitelem kunštátského panství a hlavně rodového hradu Gerhart z Kunštátu, což byla po panovníkovi ta nejdůležitější postava tehdejší šlechtické obce,“ upřesňuje kastelán.

Unikátní 700 let stará gotická malba na zámku v Kunštátě

Aby Gerhart ukázal své postavení, nechal vymalovat celou místnost. Podle Radima Štěpána to tehdy muselo být velmi drahé

„Vzhledem k jeho důležitému a vysokému postavení se tady nabízí, že aby demonstroval svou moc a své bohatství, byl právě on objednavatelem té malby,“ odhaduje kastelán Štěpán.

Návštěvníci gotickou malbu uvidí od června a to při nové prohlídkové trase. Bude ale jen pro 10 lidí naráz, ti si vstup budou muset dopředu objednat.

autor: mav
Spustit audio