Foukají mlhu a pálí slámu. Vinaři a ovocnáři se připravují na mrazy

Ochránit svou úrodu před avizovanými mrazíky plánují někteří vinaři a sadaři na jihu Moravy pomocí speciálních strojů, které vyrábí mlhu. Ta má rašící stromy a keře ochránit. Vloni totiž dubnové mrazy způsobily jen na Moravě stamiliónové škody.

Na prudké ochlazení a lokální mrazíky se na jihu Moravy připravují i ovocnáři a vinaři. Bojí se, že jim teploty pod nulou zničí jejich úrodu.

Někde proto nakoupili speciální stroje, které vytváří ze směsi vody a glycerinu mlhu. Ta má zabránit úniku tepla z půdy a rašící stromy a keře tak před mrazy ochránit. Teplofuk si pořídil i Vladimír Osička z Mikulčic na Hodonínsku. Loni mu mrazy zničily více než polovinu úrody.

Přístroj má asi metr a půl na délku. „Toto zařízení má tu výhodu, že je mobilní – dá se za traktor na paletu nebo za menší vlečku taženou traktorem a popojíždíme po celém porostu vinice a doplňujeme průběžně tu mlhu tam, kde je třeba rozplynuta nebo odfouknuta větrem,“ popisuje Osička.

Teplofuk vytváří mlhu, která chrání půdu i rostliny před mrazem.

Mlha je během chvilky ve vzduchu, ale dlouho se neudrží, protože je silný vítr. „Děláme umělou oblačnost tak, aby mráz neochladil půdu, aby mlha udržela teplo v rozmezích porostu té vinice. Měla by vydržet tři až čtyři hodiny,“ dodává.

Teplofuk vytváří mlhu, která chrání půdu i rostliny před mrazem.

To ve velkých Pavlovicích a Bořeticích plánují vinaři použít místy zapálené otepi slámy, aby alespoň lokálně zvýšili teplotu vzduchu.

„Sloup teplého vzduchu uvede do pohybu proudění vzduchu celého okolí a proudící vzduch už nemá tak nízkou teplotu jako ten, který stojí a nehýbe se,“ říká vinař Jaroslav Suský.

Přesto většina vinařů a sadařů doufá, že jakákoliv opatření nebudou potřeba a mrazy vůbec nepřijdou.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio