Hanácké náměstí v Kroměříži už nebude hyzdit chátrající dům po armádě

13. duben 2012

Dům na kroměřížském Hanáckém náměstí čeká demolice. Objekt po armádě vlastní soukromá společnost PMS reality, která se jej dlouhá léta marně snažila prodat. Teď už požádala o demoliční výměr.

Po zbourání domu má vyrůst v místě zcela nový objekt, opět v režii majitele. Kroměřížská starostka Daniela Hebnarová prozradila, že město s firmou spolupracuje na architektonické podobě budoucí stavby.

Nový dům má přitom značně změnit podobu Hanáckého náměstí. Budova by měla být sice stejně vysoká jako ta stávající, ale bude postavena ve zcela moderním duchu.

„Byl by to polyfunkční dům,“ popsala plány starostka, „nabídl by ubytování, podzemní garáže a směrem k náměstí i obchůdky a služby. Nemá smysl, aby ten dům vypadal v budoucnu úplně stejně.“

Historie náměstí sahá jen do roku 2010

Hanácké náměstí vzniklo úplnou přestavbou někdejšího vojenského nástupiště v bývalých Žižkových kasárnách. Slavnostní otevření se událo 20. května 2010.

Náměstí je spojnicí mezi městským centrem a sídlištěm Zachar. Leží také zhruba v polovině cesty mezi Květnou zahradou a zámkem, dvěma nejvýznamnějšími památkami města.

autor: pes
Spustit audio