Hazard je v Brně i na zakázaných místech, náprava nepůjde snadno

7. říjen 2011

Některé hrací automaty v Brně jsou prý příliš blízko škol, nemocnic a na dalších místech, kde to zakazuje vyhláška města. Tvrdí to občanské sdružení Brnění a žádá o nápravu.

Ministerstvo financí povolilo takzvané videoloterijní terminály ještě před tím, než dal ústavní soud radnicím možnost jejich regulace vyhláškami. Ministerstvo o problému ví, ale náprava podle něj nepůjde snadno ani rychle.

Brnění chce, aby ministerstvo financí odebralo videoloterijním terminálům, umístěným v rozporu s vyhláškou města, povolení k provozu. „Podáváme podnět a ministerstvo financí je povinno se na základě o loteriích tímto podnětem zabývat,“ potvrdil za občanské sdružení Matěj Hollan.

Ředitel dohledu ministerstva financí nad loteriemi Karel Korynta upozornil na dva problémy při rušení povolení: kapacitu svého úřadu a obavy z žalob podnikatelů. „Nejsme schopni vést najednou tisíce správních řízení o zrušení,“ přiznal Korynta.

Odsunout herny do míst, kde nadělají co nejméně problémů, si přeje podle oficiálních vyjádření i brněnská radnice. Příjmy města z poplatků za provozování heren rok od roku rostou. Letos mají dosáhnout bezmála sedmdesáti milionů korun.

autor: Vladan Dokoupil
Spustit audio