Historický sad ve Valašském Meziříčí mění ekologové v Zahradu poznání

Na pozemku bývalých kasáren ve Valašském Meziříčí obnovují ochránci přírody historický sad. Chtějí zachránit desítky starých ovocných stromů a zároveň vytvořit přírodní vzdělávací areál, který lidem přiblíží funkci tradičních sadů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Produkční sad

Produkční sad | Foto: Miroslav Kobza | Zdroj: Český rozhlas

Autor myšlenky Miroslav Dvorský chce do sadu umístit také přírodní stanoviště pro plazy, obojživelníky, hmyz a ptáky.

„Už se nám podařilo nainstalovat v ekocentru expozici ptačích budek a některých budek pro savce, například pro plchy,“ přibližuje.

Sad byl založen v 1. polovině 20. století. Sestává z 26 kusů ovocných dřevin, jde o jabloně, slivoně, třešně a hrušně tradičních a krajových odrůd. Téměř všechny byly ve špatném stavu, měly suché větve, zlomy i otevřené rány.

Ke starým stromům připadá ekolog skupiny drobných keřů. Některé budou okrasné a odcloní zahradu od frekventované komunikace, další budou ovocné.

„Jak jsme zjistili, některé děti vůbec nevědí, že třeba rybíz roste na takovém keři, anebo neviděly nikdy živý angrešt,“ vysvětluje Dvorský.

Zahrada poznání ale nemá být jen výukovým centrem, nabídne také prostor k odpočinku. Ekologové ji chtějí dokončit v příštím roce.


Zvětšit mapu

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme