Holoubkovi spolu žijí už 66 let. Hlavní je přátelství a důvěra, říkají

Je první máj - lásky čas - manželé Holoubkovi z Kroměříže jsou spolu přes 66 let a sami tvrdí, že jejich příjmení k lásce předurčuje.

O zamilovaných rádi říkáme, že vrkají jako dva holoubci. Ovšem takoví manželé Holoubkovi z Kroměříže vrkají, tedy žijí spolu, přes šestašedesát let.

Aby té májové pohádky nebylo málo, tak se jmenují Jeníček a Mařenka, tedy Jan a Marie, abychom byli přesní. Nebydlí v perníkové chaloupce, ani nezpívají hlavní role v Prodané nevěstě, ale obývají útulný byt v kroměřížském Domově pro seniory.

„Zpívá si denně, ale už nemá tu paměť, takže dá dohromady tři písničky a pasuje mu to. Já se strašně směju a říkám: ‚Hlavně, že ti to vychází‘,“ směje se Marie Holoubková.

Holoubkovi se brali v říjnu roku 1950. Předtím spolu chodili asi jeden rok. „Mě se líbil, on byl fešák a vycítila jsem, že by mi mohl být v životě oporou,“ vzpomíná na první setkání Marie.

Svatební fotografie Holoubkových z roku 1950

A co tehdy, kromě krásy, zaujalo na budoucí ženě Jana Holoubka? „Pracovitost, svědomitost,“ říká.

Pokud se někdy hádali, tak kvůli dětem. Vychovali dvě dcery. A myšlenka na rozvod? Jednou prý byla, ale jenom na chvilku. „Tehdá proto, že jsem si mu dovolila říct, že je blbej. To mě sjel a řekl, že jsem si ho neměla brát a ať si to rozmyslím,“ popisuje Marie.

Vlastně nepatrná rozmíška skončila tak jak, měla. Usmířením. Holoubkovým to zkrátka pořád klape. Jejich příjmení ostatně k lásce předurčuje. Ostatně ti skuteční holubi jim občas přiletí na balkon.

„Říkám mu, ať ty holoubky na balkoně nehoní, že je čas lásky, tak ať si užijou,“ směje se Marie.
Holoubkovi spolu rádi tráví čas. Zájmů je hodně, třeba i rozhlas nebo televize. „Máme rádi AZ kvíz, soutěže, tam se člověk poučí, zkoušíme hádat, cestopisy,“ shodují se manželé.

Nejde nepřijít k někomu, kdo vydržel 66 let v manželství a nepožádat ho o recept na takový vztah. „Domnívám se, že je potřeba jakási tolerance – je žena a muž a spojuje nás i to přátelství a důvěra,“ říká Jan Holoubek.

„Tím, že jsme měli svatbu v kostele: co Bůh spojil, člověk nerozlučuj a žij tak, abys dělala dobro. A věř tomu, že dobro se ti zase vrátí. A všem mladým bych řekla, že to není jen láska, je to i úcta, důvěra, prostě soudržnost těch dvou lidí,“ doplňuje Marie.

Celoživotním talismanem Jana a Marie Holoubkových z Kroměříže je asi dvě století stará půlmetrová soška, vlastně sousoší - Jeníka a Mařenky z Prodané nevěsty.

autor: pes
Spustit audio