Holuby chová celý život, teď o ně bezdůvodně za pár minut přišel

Josef Srb z Moravského Krumlova byl dlouholetým chovatelem poštovních holubů. Přišel o ně kvůli ptačí chřipce a velkému nedorozumění.

Chovatel poštovních holubů Josef Srb z Moravského Krumlova zažívá těžké chvíle. Jemu a jeho kolegovi Josefu Machovi veterináři kvůli ptačí chřipce zlikvidovali celý chov.

Jeho celoživotní práce skončila za pár chvil, navíc zbytečně. Poštovní holubi jsou přes zimu uzavření ve voliérách a nemůžou se tak nakazit od volně žijících ptáků. Holubářský svaz netušil, že nařízení o utrácení drůbeže se týká i holubů, a o výjimku požádal pozdě.

„Měl jsem kolem stovky holubů, přibližně osmdesát. Chovám je od čtrnácti let a je mi sedmasedmdesát,“ krčí rameny Josef Srb.

Chovatel poštovních holubů Josef Srb přišel asi o 80 holubů kvůli ptačí chřipce

Jeho chov přišli zlikvidovat veterináři v doprovodu policistů a hasičů. „Když jsem jim říkal, že holubi jsou zavření od konce října, tak jen mávli rukou. Že jsou to prostě holubi a víc je nezajímá,“ popisuje muž, kterému se o tomto zážitku pořád ještě těžko mluví.

Josef Srb s oceněními z holubářských soutěží

Chovatelé zavírají holuby do holubníků zejména kvůli přemnoženým dravcům, kteří patří k jejich největším nepřátelům. Poté, co veterináři nevyslechli jeho argumenty, mu připadá až ironické, že o několik dní později stačí chovatelům drůbeže překrýt výběh drůbeže sítí a ochrana před chřipkou je vyřešená. Jeho masivní holubník, kam se žádný volně létající pták neměl šanci dostat, přitom údajně nestačil.

Prázdný holubník Josefa Srba, kterému kvůli ptačí chřipce vybili chov poštovních holubů

Ze zážitku se vzpamatovává dosud. „Týden potom jsem nespal a jít do holubníku je pro mě strašné,“ konstatuje. „Holubi za mnou chodili jako psi. Měl jsem holubici, která mě vítala, když jsem přišel a celou dobu, co jsem byl v holubníku, mi seděla na rameni,“ vzpomíná.

Svou pomoc mu prostřednictvím Českomoravského svazu chovatelů holubů nabízí kolegové z celého Česka. „Všem jim ze srdce děkuju, moc si toho vážím. Zatím ještě nevím, jak to bude. Nejspíš tu nějaký holoubek lítat bude, ale abych se účastnil soutěží, to zatím nevím,“ říká Josef Srb.

autor: gaj
Spustit audio