Husa na provázku nastudovala Fidlowačku, národní karaoke nejen s Tylovými texty

Co vypovídá naše národní hymna o české mentalitě a národní hrdosti? I na to se s humorem a jistou dávkou drzosti snaží odpovědět hra Fidlowačka aneb Kde domov můj. Premiéru dnes uvádí brněnské Divadlo Husa na provázku. Režisérka Anna Petrželková využila původní frašku Josefa Kajetána Tyla, kterou obohatila o další texty současných autorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální zkouška hry Fidlowačka aneb Kde domov můj v brněnském Divadle Husa na provázku

Generální zkouška hry Fidlowačka aneb Kde domov můj v brněnském Divadle Husa na provázku | Zdroj: ČTK

Hra Fidlowačka aneb Kde domov můj se točí kolem písně na melodii Františka Škroupa, která poprvé zazněla v Tylově frašce a mnohem později se stala českou státní hymnou.

Jak říká dramaturgyně Lucie Němečková, divadlo Husa na provázku hru inscenuje jako národní karaoke.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Fidlowačce, novém představení Husy na provázku, natáčela redaktorka Marina Feltlová

„Co je to karaoke? Máte podklad a na ten podklad zpíváte. A my jsme si jako podklad zvolili právě Tylovu Fidlovačku tak, jak ji napsal v roce 1834, přičemž jsme ji museli nějakým dobovým způsobem zhodnotit. Samozřejmě v tom roce 1834 Tyl psal hru s jistým vlasteneckým záměrem, který v dnešním kontextu je, řekla bych, antiproduktivní,“ poznamenala Lucie Němečková.

Dnešní diváci nemohou Fidlovačku vnímat stejně jako Tylovi současníci. Pojmy jako vlast, národ nebo jazyková čistota prošly za 180 let složitým vývojem a proměnou. Režisérka Anna Petrželková proto původní verzi doplnila o texty Ladislava Smoljaka, Huberta Krejčího a Egona Tobiáše.

„Doufám, že to bude náležitě divoké a pestré, protože každý z těch autorů, ať už jsme je oslovili my, nebo ty texty už existovaly, přináší k tomu tématu národního vlastenectví a národního cítění svůj příspěvek, svůj postoj,“ řekla Petrželková.

Režisérka doufá, že v představení zafunguje humor „různých žánrů“. „Protože každá z těch částí má svou speciální jevištní poetiku,“ vysvětlila.

„Ale především doufám, že se budou diváci ochotní vysmát sami sobě a našemu takovému fiktivnímu obrazu toho, co vlastně my Češi jsme a naopak, co nejsme,“ dodala režisérka.

Hra Fidlowačka aneb Kde domov můj má premiéru od 19 hodin v Divadle Husa na provázku.

Generální zkouška hry Fidlowačka aneb Kde domov můj v brněnském Divadle Husa na provázku | Foto: ČTK

Marina Feltlová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme