Jak na šedou vodu? Kořenová čistička umí zpracovat i běžné mýdlo a vodu lze pak znovu použít

Víte, co je šedá voda? Setkáváte se s ní každý den, třeba při umývání nádobí, rukou nebo sprchování. Lidé si většinou nevšímají, kam tato voda odtéká. Přitom se dá znovu využít třeba k zalévání záhonů.

Pitná voda ze sprch nebo umyvadel nemusí hned skončit v kanále. Takzvanou šedou vodou se dá po přefiltrování například zalévat zahrada. Úsporný systém využívá například Nadace Partnerství v Brně, která ve svém sídle v Otevřené zahradě v centru města filtruje vodu v kořenové čističce a malém jezírku.

Ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata ve dřezu umývá špinavý hrníček. Ta voda by normálně odtekla někam do kanálu, tady je ale všechno jinak.

Týden vody 2

„My vodu pouštíme přes takovou malou kořenovou čistírnu do jezírka. Když je té vody hodně, tak přepadává ještě do jímky a pak ji používáme na zalévání,“ vysvětluje.

Jezírko s kořenovou čističkou v sídle Nadace Partnerství.

Do jezírka je svedená voda z více kuchyněk v budově a také ze sprch a z umyvadel na toaletách. Jezírko, respektive čistírna, leží přímo pod okny kanceláří v prvním patře budovy. Okolo jezírka je štěrková plocha, v něm jsou zasázené různé zelené rostliny, například rákos.

„Pro čistící proces je nejdůležitější filtrace vody štěrkopískovým ložem. Tady je to poměrně malé, proto je důležitá ta dočišťovací funkce jezírka, které obrůstá rostlinami včetně rákosu, ale vidíte tu i lekníny,“ popisuje Kundrata.

V Nadaci Partnerství používají ekologické mýdlo, ale čistička zvládne i běžné mýdlo nebo saponát.

Zahrada Nadace Partnerství.

„Máme vyzkoušené i dvojí použití krtka na umyvadlo, takže hydroxid sodný, kdy jsme měli obavu, co se s jezírkem stane, a nezanechalo to žádný následek,“ říká Vlastimil Rieger z Nadace Partnerství.

Kořenové čistírny vody jsou alternativou k mechanickým zařízením za desítky tisíc korun. Jsou vhodné pro izolované domácnosti nebo rodinné domy, které mají třeba daleko k napojení do kanalizace. „Jsou vhodné pro menší obce do tisíce obyvatel. Třeba pro obec s pěti sty obyvatel je to optimální řešení,“ doplňuje Miroslav Kundrata.

Nadace Partnerství se ve svém sídle v Brně snaží vodu šetřit různými způsoby, například zachytávají dešťovku, kterou pak splachují na záchodech, anebo na vodovodních kohoutcích využívají úsporné perlátory. Ročně tak ušetří šedesát procent pitné vody a asi 35 tisíc korun.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio