Jaké bude letošní Svatomartinské? Svěžejší a šťavnatější než loni

Zrají jen několik málo týdnů, jsou svěží, ovocná a ochutnat je můžete nejdříve až 11. listopadu. Řeč je o mladých vínech označených nápisem Svatomartinské. O tom, která to budou, rozhoduje odborná komise, která přihlášená vína hodnotila ve čtvrtek ve Valticích.

Suché, vyrobeno výhradně z raných odrůd, ovocné a svěží. To je jen několik podmínek, které musí splnit víno, aby neslo označení Svatomartinské. O tom, kolik těchto vín nakonec bude, rozhodovali ve čtvrtek degustátoři v jihomoravských Valticích. V prostorách Národního vinařského centra hodnotili necelé tři stovky vzorků.

Ještě před tím, než se víno dostane na stůl k degustátorům, musí projít takzvanou přípravnou. „Vína se seřadí do komisí, opatří se návlekem, který znemožňuje identifikaci výrobce a jde přes naše hostesky k degustátorům,“ říká sommeliér Rudolf Rástočný.

Komise dostává lahve k hodnocení zakryté návlekem

Ve čtvrtek degustátoři hodnotili celkem 277 vzorků od 73 vinařských firem. Jednotlivé vzorky mohly získat sto bodové stupnici alespoň 78 bodů.

„Degustátoři mají dva hlavní úkoly. Posoudit, zda je víno v pořádku po zdravotní stránce, tedy zda nemá žádnou chorobu nebo vadu. A jestli odpovídá senzorické charakteristice, kterou pro svatomartinská vína vyžadujeme,“ vysvětluje ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Loni uspělo celkem 369 vín od 113 vinařství. Celkem poslali vinaři na trh přes 2 miliony lahví. S podobnými čísly počítají organizátoři i letos. Hodnocení je dvoukolové, do prvního kola je přihlášeno 300 vzorků, do druhého, které se uskuteční v příštím týdnu, nejsou ještě přihlášky uzavřeny.

Úspěšnost zisku svatomartinské etikety je 85 %

Úspěšnost vinařů je velmi vysoká, komise obvykle vyřadí pouze 10 až 15 procent vzorků. Vinaři, kteří neuspěli při hodnocení nebo se ani nepřihlásili, vína z těch raných odrůd také prodávají. Většinou pod označením mladé víno nebo třeba moravské „beujolais“.

A jaké letošní Svatomartinské bude? „Z prvních vzorků, které jsem měl možnost ochutnat, čiší taková větší svěžest, větší šťavnatost, ovocnost než byla třeba v minulém roce. Svědčí to jednak o lepší technice vinařů, ale také o lepším a zajímavějším ročníku, než byl ten minulý,“ odhaduje degustátor Jaroslav Suský.

První lahve s oficiálním Svatomartinským se otevřou 11. listopadu, tedy na svatého Martina, obvykle jedenáct minut po jedenácté.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio