Jančura poškodil pověst ČVUT, rozhodnul soud. Musí se omluvit

Brněnský krajský soud rozhodnul, že podnikatel Radim Jančura se musí omluvit za své výroky o Českém vysokém učení technickém (ČVUT) v Praze. Jančura se na místě odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radim Jančura, podnikatel

Radim Jančura, podnikatel | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Vlastník společností Student Agency a RegioJet před dvěma lety v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že pokud nějaké projekční firmy potřebují na projekty „kulaté razítko“, mohou se obrátit na pražské ČVUT. Také ostře kritizoval práci dopravního experta Františka Lehovce z ČVUT. Jančura hovořil také o zločinném spiknutí.

U soudu se před týdnem proti žalobě hájil tím, že tyto výroky nemířily na ČVUT. „Mým cílem nebylo v žádném případě poškodit pověst ČVUT. Naopak jsem upozornil, že jsou zde lidé, kteří mají způsobilost tuto pověst poškodit,“ řekl novinářům. Dodal, že se snažil svými výroky v pořadu chránit čest ČVUT.

Jančura zveřejnil na svých autobusech čísla na premiéra a ministra vnitra. Chce tím podpořit Šlachtu

Číst článek

Žalovaný se podle právní zástupkyně vysoké školy Veroniky Ordnungové vyjádřil velmi neobratně, čímž poškodil pověst ČVUT. „Pokud se pan žalovaný domnívá, že pochybili jednotlivci na ČVUT, měl by volit jiná slova. ČVUT ročně vydává stovky odborných posudků a prohlášení žalovaného ji poškodilo,“ uvedla dříve právnička.

Podle rozsudku musí Jančura zveřejnit omluvu v celostátních denících v Mladé frontě DNES a v Hospodářských novinách. „Za uvedená tvrzení a obvinění, která nebyla prokázána a která jsem nepodložil žádnými důkazy, se tímto ČVUT v Praze omlouvám,“ citovala soudkyně Dagmar Novotná část omluvy.

Jančura s rozsudkem nesouhlasí a podle svých slov se určitě odvolá. „Rozhodně jsem pověst ČVUT nepoškodil. Naopak mi šlo právě o dobrou pověst a renomé Českého vysokého učení technického, které se právě díky postupu lidí, jako je František Lehovec, ocitly v ohrožení. Pokud odvolací soud rozhodne o tom, že se mám omluvit, jsem připraven zveřejnit dopis Františka Lehovce na hlavičkovém papíru ČVUT, kde tehdejšímu premiéru Zemanovi doporučuje spolupráci s izraelskými investory při výstavbě dálnice D47 do Ostravy, která nakonec skončila kompletním fiaskem,“ napsal Jančura v oficiální reakci na rozsudek.

ČTK, Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme