Jeskyňáři z Moravského krasu objevili v Číně krasovou oblast. Našli ji na internetu

Na internetových mapách se dá najít leccos. Třeba i dosud neznámá obří krasová oblast. Jeskyňáři z Moravského krasu právě s pomocí satelitních snímků vytipovali ve střední Číně rozsáhlý podzemní systém. Pod zem se v provincii Šen-Si podívali jako vůbec první profesionálové a objevili síť jeskynních chodeb a dómů. Plánují se tam vrátit letos na jaře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bozkovské dolomitové jeskyně

Bozkovské dolomitové jeskyně | Foto: Jaroslav Hoření | Zdroj: Český rozhlas

„Normální řeka vám někde pramení a teče od malého potůčku, až se potká s nějakou větší řekou. V krase to je jinak, tam ta voda najednou zmizí. To je takzvaný ponor, který indikuje nějakou jeskyni,“ říká lídr expedice Zdeněk Motyčka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jeskyňáři z Moravského krasu objevili v Číně obří krasovou oblast. A to při prohlížení satelitních map na internetu

Naposledy se do Číny skupina speleologů vydala v zimě. Jako první profesionálové odhalili systém chodeb a prostor v celkové délce sedm kilometrů.

„Místní občané odnepaměti vědí, že tam ty jeskyně mají, ale j to prostě nezajímá, také se asi bojí, že tam sídlí různí draci. A odborníci toho zase mají na zkoumání spousty. Skutečně až poté, co jsme je upozornili, tak zjistili, že má tato oblast velký potenciál,“ říká speleolog.

Příběh roku 2016: Nejhlubší sladkovodní propast světa své objevitele šokovala

Číst článek

Do Číny jezdí bádat speleologové z téměř celého světa. Země má totiž na svou rozlohu jen 150 profesionálních speleologů. Žádný tým se kromě toho českého doposud nezaměřil na malou oblast o velikosti asi devadesáti kilometrů čtverečních pod městem Chan-Čung. Krápníkové prostory, které lákají veřejnost, zatím jeskyňáři neobjevili.

„Neřekl bych, že se liší od jeskyní Moravského krasu. Pořád to jsou jeskyně ve vápencích, jsou trochu větší a všechny protékané vodou. Pořád se ale držíme relativně na povrchu, jeskyně jdou do hloubky a očekáváme, že objevíme větší podzemní prostory,“ dodává.

Nejdelší jeskyně měřila přes tři kilometry. Česká výprava teď zpracovává fotografie a měření z poslední výpravy. Všechny poznatky zanesou do map, na které čekají čínští vědci i jeskyňáři. „Jsou tam stupně, jsou tam vodopády nebo podzemní jezera. Postupně si místa pojmenováváme.“

Moravští speleologové se do Číny chtějí vrátit na jaře. Vápence v celé zemi totiž podle nich rozlohu zhruba 900 tisíc kilometrů čtverečních, to je asi desetinásobek rozlohy České republiky. Plánují prozkoumat další oblast, kterou si taky vytipovali pomocí satelitu.

Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme