Jezdí v nich strážníci i záchranka. Elektrických aut přibývá a stát na ně dá 100 milionů

24. listopad 2017

Stát chce více podporovat ekologické cestování. Dvě ministerstva tak vyhlásila dotační programy na provoz elektrických aut. Resort dopravy chce přispět na stavbu rychlonabíjecích stanic.

Ministerstvo životního prostředí už podruhé podpoří přímo nákup elektromobilů. Peníze na koupi elektromobilu jsou určené pro kraje, obce, svazky obcí nebo třeba příspěvkové organizace. Stejně jako v první vlně chce ministerstvo životního prostředí mezi žadatele rozdělit až 100 milionů korun a příspěvek na jedno auto může být až 250 tisíc.

Osobních elektromobilů jezdí na českých silnicích kolem 1600. Co se týče nákladních aut nebo autobusů, tak těch je zatím jen několik desítek.

Například brněnský dopravní podnik v minulosti elektrobus testoval, žádný ale zatím ve svém vozovém parku stabilně nemá. Jedno osobní elektrické auto teď zkouší i jihomoravská a zlínská záchranka. Radnice ve Valašském Meziříčí zase nakoupila elektromobil strážníkům. A v Uherském Hradišti jezdí v elektrovoze úředníci.

Na rozhodnutí, jestli o podporu požádat, mají zájemci čas až do září příštího roku, nebo do vyčerpání vyhrazených peněz. V první vlně o dotace ovšem příliš zájem nebyl. Ze sta milionů se rozdělilo jen 40.

Obecně ale zájem o elektrická auta stoupá. Meziroční nárůst je v posledních letech až 70 %.

I proto je třeba rozšiřovat síť nabíjecích stanic, jak plánuje ministerstvo dopravy. Ta je podle odborníků zatím dostatečná. Ale pokud bude počet elektromobilů dál růst, nebude stačit.

Ministerstvo dopravy proto chce vybudovat dalších 125 rychlodobíjecích stanic. Společnost, která je má postavit, vzejde z výběrového řízení. Ministerstvo jí pak přispěje až 130 milionů. Zásadní je informace, že jde o rychlé nabíjecí stanice, u kterých se auta nabijí nejdéle za půl hodiny. Těch je totiž málo. Například v Brně jsou 3 a na dálnici D1 mezi Brnem a Prahou je takové místo jen jedno.

autoři: Tomáš Fránek , Hana Floriánová
Spustit audio