Ježíškova vnoučata: Pan Karel z domova na Lesné by rád vydal sbírku básní

13. listopad 2017

Právě dnes, přesně od 13 hodin a 11 minut se všichni můžeme stát Ježíškovými vnoučaty. Od této hodiny je totiž možné přihlásit se ke splnění přání zaregistrovaného v seznamu. Přání patří obyvatelům domovů pro seniory, kteří mnohdy nemají nikoho, kdo by jim byť drobné vánoční přání vyplnil.

Stovky přání a tisíce zájemců, kteří chtějí pomoci. Za každým z přání v seznamu je lidský příběh a my vám některé z nich budeme vyprávět. Dnes se podíváme do Domova pro seniory na Okružní ulici v brněnské Lesné.

„Vymyslel jsem hymnu domova na Okružní,“ chlubí se osmadevadesátiletý Karel. Do domova přišel spolu s manželkou před pěti lety. Jeho životní láska už nežije, děti ani sourozence nemá.

Rozhodl se ale, že bude dobrou náladu i dál rozdávat lidem kolem sebe. Každé ráno v šest hodin vstává a pročítá noviny. S aktualitami pak seznamuje ostatní v domově.

„Rád dělám něco, co se ostatním líbí. Snažím se to dělat, i když třeba nejsem v kondici,“ konstatuje pan Karel.

Hymna Domova pro seniory na Okružní.

Jeho vášní ale je psaní básniček. Když na besídce zjistil, že jedna z ošetřovatelek má zrovna narozeniny, odešel a za deset minut se vrátil s veršovaným věnováním. Ve složkách jich má založených asi dvě stě. A tak jeho vánoční přání asi nikoho nepřekvapí.

„Děvčata už asi před půl rokem přišly s tím, že bych měl vybrat některé moje básničky a měl bych z toho udělat takový nějaký svazek, sbírku,“ prozrazuje Karel.

Zatímco Karel by rád viděl své básně vydané ve sbírce, jeho kamarád si přeje plavbu Karibikem. Sociální pracovnice Marie Přidalová jmenuje další z celkem osmi přání, které si klienti z Lesné vymysleli.

„Jedna naše klientka se rozmáchla do všech stran, že by chtěla výlet do Istanbulu a mikrovlnnou troubu. A pak přišla s tím, že by vlastně ten výlet asi nezvládla, tak by si přála jen tu mikrovlnnou troubu,“ směje se Přidalová.

Jestli se přání pana Karla a dalších opuštěných seniorů splní, záleží i na posluchačích Českého rozhlasu. Podrobnosti se dozvíte na internetových stránkách projektu.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio