Jihomoravané dluží 140 milionů na poplatcích za odpad

28. červenec 2017

Jen v Brně dluží za posledních patnáct let lidé na poplatcích za odpad asi 140 miliónů korun. Platební morálka se ale podle radnic obcí a měst na jihu Moravy zlepšuje.

Jihomoravané na poplatcích za odpad dluží stále miliony korun. Dluh se ale podle radnic obcí a měst v regionu pomalu snižuje a platební morálka lidí se lepší. Ti, co letos ještě nezaplatili, by v právě v těchto dnech měli ve svých schránkách najít upomínku. Nezaplatí-li, mohou čelit i exekuci.

Dluh se daří snižovat například v Břeclavi. Na konci roku 2015 tam na poplatcích za odpad lidé dlužili asi 11 miliónů korun, teď je to zhruba o dva milióny méně. Poplatek radnice stanovila na 600 korun, celkově ho do této chvíle nezaplatily asi 4 tisíce lidí, polovina z nich tak neudělala letos.

Pokud lidé nezaplatí, hrozí jim i exekuce. Těch jen břeclavská radnice vedla vloni 375, vymohla tak asi 850 tisíc korun.

Brňané měli letošní poplatek za odpad zaplatit nejpozději do 31. května tohoto roku, magistrát zatím zaevidoval platbu od 347 tisíc lidí v celkové výši asi 221 miliónů korun, to je zhruba 90% celkové částky, která má být vybrána. Lidé stále víc platí za odpad bezhotovostně.

„Bezhotovostní platbu využívá čím dál více lidí. V letošním roce takto proběhlo 59 % plateb, což je téměř 130 milionů korun, 2,2 milionů korun šlo přes nový městský eshop, kde se také dá tento poplatek zaplatit,“ upřesnil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Do dnešního dne poplatek, který činí 670 Kč, nezaplatilo asi 30 tisíc lidí. Nedoplatek za období od roku 2002 do 2017 vyšplhal na 140 milionů. V této částce jsou zahrnuta i vyměřená zvýšení za pozdní úhradu a exekuční náklady.

Poplatek za odpad se v regionu pohybuje okolo 500 korun ročně, větší města mají i poplatky vyšší. Záleží ale také na tom, jak se například lidem v dané obci nebo městě daří třídit. Radnice totiž obyvatele často k lepšímu třídění motivuje právě sníženým poplatek za svoz odpadu.

„Díky tomu, že se ve městě daří meziročně snižovat produkci směsného odpadu na osobu, můžeme si dovolit mít jeden z nejnižších ročních poplatků z takzvaných trojkových obcí České republiky. Roční poplatek činí 250 korun. Navzdory příznivé ceně ale evidujeme dluh ve výši 890 tisíc korun. Ten po určité době hájení vymáháme exekučně,“ konstatoval mluvčí kyjovské radnice Filip Zdražil.

Osvobozeni od poplatku bývají většinou senioři starší 70 let a děti mladší tří let. V jednotlivých obcích a městech se to ale může lišit, znění vyhlášky je pokaždé trošku jiné.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio