Jihomoravské obce bojují proti plánované těžbě u Uherského Ostrohu. Bojí se znečištění vody

Zastupitelé 57 jihomoravských obcí a měst bojují proti plánované těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu. Obávají se, že těžba znehodnotí nedaleké prameniště pitné vody pro desetitisíce obyvatel. Ministerstvo životního prostředí ale stojí na straně těžební společnosti. Odborné posudky prý tato rizika vyloučily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodí Moravy nasadilo do boje s ledem na Svratce i bagr

Povodí Moravy nasadilo do boje s ledem na Svratce i bagr | Foto: Vladan Dokoupil

Už při veřejném projednávání celého záměru před dvěma lety reagovali obyvatelé Uherského Ostrohu bouřlivě. Petici odmítající těžbu následně podepsalo přes 12 tisíc lidí, i tak ale neuspěli. Boje se však nevzdávají. Otevřená vodní hladina je podle nich náchylnější k jakémukoliv znečištění.

„V případě výpadku by došlo k fatálnímu omezení kapacit. Společnost by pak v žádném případě nebyla schopna dostát svým závazkům z hlediska plynulosti a objemu dodávek pitné vody,“ vysvětluje ředitel Vodovodů a kanalizací Hodonín Pavel Koubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obce a města na Hodonínsku stále bojují proti plánované těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu. Odborné posudky však jakákoli rizika vyloučila. Natáčela Štěpánka Kadlečková

Pitnou vodou z tohoto zdroje, který přímo sousedí s místem plánované těžby, vodaři zásobují asi 130 tisíc obyvatel v regionu. Zastupitelé 57 obcí a měst se proto proti projektu jasně postavili.

Podle zástupce soukromého těžaře Miroslava Mužíka se však není čeho obávat. „Ve zpracovaných posudcích bylo prokázáno, že při dodržení určitých podmínek nemůže dojít k znečištění kvality podzemních vod nebo ohrožení jejich vydatnosti,“ říká Mužík.

Za pravdu mu dává i ministerstvo životního prostředí. Kromě studie EIA, která vyhodnotila vlivy a dopady na životní prostředí, si rezort nad rámec svých povinností nechal zpracovat i arbitrážní posudek, dodává ministr Richard Brabec z hnutí ANO.

„Posudek byl udělán odbornou, zcela nezávislou firmou a byl jednoznačný, tedy nenechával pochyby, že by ty vody byly ohroženy,“ tvrdí Brabec.

Ministerstvo ale povolení k těžbě samotné neuděluje, toto rozhodnutí zůstává na jednotlivých správních orgánech, například Báňském úřadu. Obce a města proto chtějí dál bojovat.

„Dvě stě tisíc tun ročně představuje 90 průjezdů nákladních aut denně v pracovní době, což je pro nás nepředstavitelné. Už tak je u nás doprava velmi hustá. Toto negativně ovlivní celý život v naší obci,“ naráží starostka Moravského Písku Hana Habartová z ČSSD na plánovaný objem roční těžby.

Na konci května chce spolu s krajem, okolními obcemi uspořádat další veřejné projednání celého záměru. Pozvání dostane samozřejmě i investor.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme