Jihomoravský kraj podporuje propagaci potravin vyrobených v regionu

6. září 2005

Po celostátní kampani, která nabádá spotřebitele ke konzumaci tuzemských potravin, se začíná objevovat snaha o něco podobného také v Jihomoravském kraji. S výzvou přišli regionální zemědělci a získali podporu krajského úřadu.

Jihomoravští producenti potravin jsou pozadu v propagaci svých výrobků. Připustil to předseda regionální Agrární komory Božík Severin. Podle něj by pro podporu produktů z regionu bylo například dobré pořádat více akcí jako byly krajské dožínky v Tišnově minulý víkend. "Budeme v takových akcích ve spolupráci s Jihomoravským krajem pokračovat. Připravíme třeba Den mléka, Den masa a podobně. Tam dáme našim zpracovatelům možnost, aby své výrobky představili lidem, kteří je budou moci i ochutnat," popsal plány Severin.

Argumentem zemědělců pro konzumaci potravin vyrobených v regionu místními spotřebiteli je také snaha o zachování soběstačnosti v produkci potravin, která se podle nich z Moravy a Čech vytrácí. "Všichni známe problémy, které v poslední době způsobil jeden hurikán ve Spojených státech. Měli bychom dbát na to, abychom byli soběstační a nedočkali se někdy situace, že bude potravin málo," poznamenal Božík Severin z regionální Agrární komory.

Další odpověď na otázku proč podpořit regionální zemědělce má ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Způsob obhospodařování půdy se podle něj odráží v rázu krajiny a tak je třeba nezapomínat především na podporu ekologických zemědělců. Několik ekofarem na jihu Moravy už existuje. "Ekologické zemědělství je k přírodě mnohem šetrnější. Když si člověk kupuje biopotraviny, projevuje vlastně i odpovědný vztah k ní," objasnil Ambrozek.

V celostátním měřítku má propagaci tuzemských potravin na starosti Státní zemědělský intervenční fond. Pro tento účel letos vyčlenil 130 miliónů korun. Za tyto peníze se mimo jiné zavedlo užívání značky Klas A, která je na tuzemských potravinách určité kvality. "Snahou je, aby se český spotřebitel naučil vážit českých výrobků. Jsou schopné konkurence a navíc minimálně a čtyřicet osm hodin čerstvější oproti výrobkům dováženým ze světa," uvedl místopředseda zemědělského fondu parlamentu Jan Grůza.

Návrhů na způsob podpory Jihomoravského kraje místním zemědělcům padlo v posledí době několik. Podle krajského radního Jana Letochy je to věc jednání, času a hlavně peněz. "V letošním rozpočtu máme v kapitole zemědělství 3 milióny korun. Může to být třeba na projekt nějaké krajské značky, krajského ocenění výrobku nebo výrobce nebo něco podobného,"odhadl.

autor: Michal Záboj
Spustit audio