K prasatům smí lidé jen přes ochrannou sprchu

Kdyby se do těchto míst dostal virus afrického moru prasat, způsobí škodu za desítky milionů korun. Majitelé vepřína v Těšnovicích na Kroměřížsku preventivně zavedli přísná bezpečnostní opatření.

Zóna, ve které veterináři našli africký mor prasat, je odsud vzdálena tři desítky kilometrů. A hranice okresu Zlín, kde platí omezení, asi deset kilometrů. V halách teď běhá více než dvacet tisíc prasat.

Ve vepříně v Těšnovicích nenechávají nic náhodě. Areál rozdělili na černou a bílou zónu – do té první mohou dodavatelé či návštěvy, ta druhá je přísně střežená.

Do zlína jsou to tři desítky kilometrů. Musí ale být připraveni, v areálu je více než dvacet tisíc prasat.

K prasatům se také místní lidé dostanou jen přes sprchu a ve služebním oblečení, vypraném uvnitř areálu. Ve svém dovnitř nesmějí.

Firma se snaží eliminovt i pouze potenciální riziko zavlečení nákazy. Zatímco pro lidí je neškodná, pro prasata smrtící.

Speciální sprchu mají i stroje
Pokud se dovnitř musí dostat nějaký mechanismus, který by v tamním vybavení chyběl, čeká ho cesta přes speciální sprchu.

Pravidla začali zemědělci zpřísňovat už před lety.

„Přijede, stiskne vypínač a pomalu, pětikilometrovou rychlostí, projede,“ popsal ředitel firmy Marek Dluhoš. Zaměstnance požádali o omezení návštěv v lese a o další opatření.

Pokud by se nákaza objevila na Kroměřížsku, má firma připravené zavedení ještě přísnějších pravidel.

Spustit audio