Kaplička uprostřed pole chátrá, proto ji přestěhují

Kapličku na poli u Moravské Nové Vsi možná čeká stěhování jako kdysi kostel v Mostě. A není to jediný kandidát na přemístění.

Přesunout nějakou stavbu z místa na místo dnes s moderní technikou není vůbec žádný problém. Stěhovaly se obří chrámy v Egyptě, z Česka je známý přesun kostela v Mostě a podobné stěhování budovy menších rozměrů se chystá na jižní Moravě.

Uvažuje o něm vedení radnice v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. Stěhovat by se měla kaplička, stojící uprostřed pole kus od silnice spojující Břeclav a Hodonín.

Drobná stavba pochází z konce 19. století. Nehrozí sice, že by se bez opravy zřítila, ale obnovu potřebuje. Zajímavá je zdobnou fasádou z režných cihel ve stejném stylu jako větší a známější kostel s farou v Břeclavi-Poštorné nebo v Ladné. Proto by radní chtěli kapli nejen opravit, ale i zlepšit přístup k ní.

Kaplička u Moravské Nové Vsi uprostřed polí chátrá, přestěhují ji na jiné místo.

Kdysi dávno totiž kaplička stála u cesty, konkrétně u cesty do Josefova. Ta ale zanikla, a tím se kaplička stala těžko přístupnou. Teď stojí kus od silnice spojující Břeclav a Hodonín. Plánovaná dálnice by ji odřízla úplně.

Kaplička potřebuje opravu, aby se nerozpadla.

„Za socialismu se rozoraly původní cesty a už dnes je kaplička prakticky nepřístupná nebo za cenu velkého nebezpečí při přecházení silnice. Ještě třeba před dvaceti lety se o to nějaké stařenky staraly, občas někdo donesl květiny nebo se tam šel pomodlit, ale dnes si tam málokdo troufne chodit. Možná nějací výrostci a vandalové, kteří si tu práci dají, aby to poničili. Ale slušný člověk už se tam prakticky nedostane,“ říká starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut z TOP 09.

Vnitřek kapličky.

A jak vlastně takový přesun vypadá? Nejprve je třeba odhalit základy a kolem obvodových stěn se zvenčí i zevnitř postaví železná konstrukce, která celou stavbu zpevní. Zdivo se pak odřízne od základů a celá stavba se zvedne jeřábem a postaví na nové základy.

Nápis dokládající vznik kaple.

Tento postup si vedení městyse nechalo prověřit a nacenit. I s rekonstrukcí by přesun stálo asi půl milionu korun. Vzhledem k tomu, že kaplička není kulturní památkou, není ani potřeba souhlas památkářů.

První přesun v kraji prověřil postup před stěhováním mosteckého kostela

Kaplička v Moravské Nové Vsi ale není první sakrální stavbou na jihu Moravy, která ustoupila nějaké silnici. První takový přesun se v našem regionu uskutečnil už v roce 1969 v Uherském Hradišti.

Rozšíření silnice tehdy musela ustoupit barokní kaple sv. Šebestiána na nynějším Palackého náměstí. Stavbaři ji odřízli od základů, hydraulicky nadzvedli, na válcích přesunuli o necelých deset metrů jihovýchodním směrem a tam usadili na nové základy. Tento - v rámci Československa poprvé použitý postup - se zopakoval v roce 1975 při přesunu gotického děkanského kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě.

V současnosti se chystá přemístění památkově chráněné kapličky Všech svatých na frekventované křižovatce ve Strážnici. Přede dvěma lety do ní naboural řidič kamionu a poničil ji. Ta se ale bude přesouvat jiným způsobem.

Rozebere se na jednotlivé cihly a postaví se znovu asi o 30 metrů dál tak, aby nepřekážela provozu. Obnovu na původním místě totiž zamítla policie i Ředitelství silnic a dálnic, které se o silnici 1. třídy stará. Někteří místní obyvatelé byli proti přesunu kaple a dokonce o tom chtěli vyhlásit místní referendum. To ale podle zákona není možné.

autor: gaj
Spustit audio