Kauzou zavražděného z Orlické přehrady se justice musí znovu zabývat, rozhodl Ústavní soud

Městský soud v Praze chyboval, když po nálezu těla na dně Orlické přehrady nepovolil obnovu řízení v případu vraždy. Ústavní soud dnes vyhověl stížnosti pozůstalých. Soud musí obnovu zvážit znovu, výsledek však zůstává nejistý, a to i proto, že se blíží konec zkrácené promlčecí lhůty. Justice původně zprostila dva podezřelé obžaloby kvůli nedostatku důkazů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Muž zemřel násilnou smrtí v roce 2000. O šest let později stanul před soudem kvůli podezření z vraždy synovec oběti Jaroslav Š. spolu s údajným komplicem Janem Mikuláškem. Obžaloba tehdy za vraždou viděla peníze, konkrétně pět milionů korun vložených do transakce s valutami.

U soudu se ale tehdy nepodařilo s jistotou prokázat, kdo, kdy, kde a proč oběť zavraždil. Synovec oběti byl ovšem v jiném procesu odsouzen za majetkový delikt v souvislosti s penězi, které od strýce převzal.

Tělo oběti se našlo předloni v dubnu náhodou při pátrání po jiném pohřešovaném člověku, a to v hloubce 18 metrů nedaleko hradu Zvíkov. Bylo omotané řetězem a zatížené podstavcem přenosné dopravní značky.

Ukázalo se, že oběť někdo zastřelil. Po nálezu těla státní zastupitelství podalo návrh na obnovu řízení, Městský soud v Praze jej ale zamítl. Podle dnešního nálezu při tom porušil práva pozůstalých na soudní ochranu.

Podle Ústavního soudu mají pozůstalí v pozici poškozených právo účastnit se řízení o povolení obnovy řízení, a to i přesto, že s tím trestní řád výslovně nepočítá. V případu zastřeleného muže se veřejné jednání vůbec nekonalo, pozůstalí tak nemohli uplatňovat svá procesní práva.

„Řízení vlastně probíhalo jen mezi státním zástupcem a městským soudem,“ uvedl soudce zpravodaj Jan Filip.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme