Kdo zavinil tragédii při rallye v Lopeníku? Ani po čtyřech letech není jasno

10. listopad 2016

Vina na smrti diváků na Rallye Lopeník není ani po čtyřech letech stále jasná. Tragédie dala impulz pro přísnější pravidla pořádání automobilových soutěží.

Tragédie v Lopeníku na Slovácku stále nemá jasného viníka. Právě před čtyřmi lety tam při automobilové rallye zahynuly čtyři dívky. Pohybovaly se v místech, kde je zasáhlo havarované auto. Na vině traťového komisaře se soudy neshodly. Do případu se letos vložil i ministr spravedlnosti.

Podle okresního soudu v Uherském Hradišti vše zavinil traťový komisař. Za to dostal podmíněný trest odnětí svobody.
„Soud shledal obžalovaného vinným jednak z přečinu usmrcení z nedbalosti a dále z přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti,“ konstatoval předseda senátu Jiří Přibyl.

Krajský soud v Brně ale vyhověl odvolání obžalovaného a trest koncem loňského roku zrušil, podle obhajoby pořadatel soutěže traťového komisaře špatně proškolil.

Místo sobotní tragédie v Lopeníku

„Citoval jsem konkrétní ustanovení z jejich interních pravidel, ze kterých vyplývá, že můj klient neměl stát na daném místě a to místo mělo být úplně jinak označeno než bylo,“ řekl po vynesení rozsudku obhájce Tomáš Vymazal.

Na rozhodnutí krajského soudu reagoval stížností ministr spravedlnosti z hnutí ANO Robert Pelikán. Vadilo mu mimo jiné, že krajský soud nevrátil případ s návrhem na výslechy dalších svědků. Případem se tak bude zabývat Nejvyšší soud.

Tragédie v Lopeníku rozvířila diskusi o bezpečnosti takových podniků. Například prezident Miloš Zeman v klipu pro BESIP v květnu 2013 navrhnul výrazné omezení nebo přímo zákaz sportů, které podle něj vedou ke smrtelným úrazům jezdců a diváků.

Takový pohled na rallye ale odmítá generální sekretář Automotoklubu České republiky Adam Eliáš. „Automobilový sport je jedním z nejtradičnějších sportů vůbec a myslím si, že takovéto výrazy a výroky jsou předčasné,“ řekl.

Podle Eliáše se po tragédii v Lopeníku zvýšil důraz na vzdělávání pořadatelů automobilových soutěží: „Samozřejmě bylo po té události uvedeno v platnost mnoho bezpečnostních opatření a jsou důsledně vyžadována po jednotlivých pořadatelích. Ale změna nastala hlavně v mediálním obrazu té disciplíny a automobilových rallye jako celku.“

Nejvyšší soud obdržel stížnost koncem léta, rozhodne v řádu několika měsíců.

autor: rv
Spustit audio