Když je dost vody, je dost okurek. A naopak

Každý obyvatel Česka sní za rok asi tři kilogramy okurek. Jaká je letos jejich úroda? Kde je dost vody, tam dobrá.

Na Zelném trhu v Brně teď lidé za kilogram nakládaček zaplatí od 23 do 28 korun. Salátové okurky stojí kolem desetikoruny. Prodejci se shodují – pokud je dost vody, je i dost okurek. A to je také hlavní problém leošní sezóny.


Část okurek je potřeba dovážet z ciziny
Z třiceti tisíc tun okurek, které Češi každoročně spotřebují, se v Česku průmyslově vypěstuje asi 18 tisíc tun. Dalších pět tisíc tun sklidí podle Českého statistického úřadu zahrádkáři. Zbývající je potřeba dovážet.

„Velká spotřeba vody. Studnu, závlahy, všechno funguje, všechno musí valit, aby okurečky rostly,“ svěřuje se Lenka Matušková ze zelinářství v Lovčičkách.

Okurky rozděluje podle velikosti do tří cenových kategorií. Někdo chce menší okurky, jiný si vezme ty velké.

V Lovčičkách nejsou jediní, kteří kvůli suchu zalévají. „Teďka už beru vodu z vodovodu, protože ve studni už nemám. Poslední čtyři roky je to sucho extrémní,“ dodává Radek Dvořák z Trboušan.

Ceny jsou i přes vyšší náklady podobné jako loni. Naše zemědělce tlačí dovoz z Polska. Pokud by příliš zdražili, na trhu neuspějí. Cena okurek tak obvykle nepřesáhne třicet korun.

Okurková sezóna? Letos se na úrodě podepsal nedostatek vody.
autor: gaj
Spustit audio