Klátové úly pod Buchlovem: pověsti, med i soutěž pro děti

Obce Mikroregionu Buchlov na Uherskohradišťsku spojil originální projekt uměleckých klátových úlů. Ukrývají tajemné znaky a v červnu se do nich skutečně nastěhují včely.

Každá ze čtrnácti obcí Mikroregionu Buchlov na Uherskohradišťsku si nechala vyrobit klátový úl ze tři sta let starého dubu. Smyslem projektu s názvem Děti včelám-včely dětem je návrat k přírodě.

Umělečtí řezbáři vyplnili přání vesnic a úly vyzdobili reliéfy představujícími pověsti z obcí nebo jejich charakter. Například Salaš si zvolila pasáčka ovcí, Velehrad pak Cyrila a Metoděje. V Modré instalovali dvou a půl metrový klátový úl poblíž Archeoskanzenu Velké Moravy.

O úl se podle nezávislého starosty Modré Miroslava Kováříka bude starat místní včelař. „Zapojíme do péče i místní děti. Jak ty sdružené ve skautu, tak i děti další z obce,“ potvrzuje název projektu Kovářík, který je autorem této myšlenky.

Na Modré instalovali klátový úl do zahrady sladkovodní expozice Voda živá- na snímku starosta Modré Miroslav Kovářík

„Dělali jsme krásný film, kde každá obec ukázala svou nejzajímavější pověst nebo legendu. Řekl jsem si, proč neudělat kláty, které budou symbolizovat danou obec, kde se objeví ta pohádka ztvárněná v klátu,“ dodává.

Modrá zvolila pro svůj klát motiv velkomoravského knížete Rastislava, který se podle místní pověsti jako poslední z dynastie Mojmírovců uchýlil do kláštera Modrá-Orlová.

Podle Marty Poláškové z Mikroregionu Buchlov je nejvhodnější dobou, kdy úly osídlit včelstvy, začátek června. „Kláty stály více než půl milionu korun a každá obec si jej platila z vlastních prostředků,“ upozorňuje Polášková.

Kláty ale nebudou pouze ozdobou a zdrojem medu. Každý úl mý zezadu vyřezaný vlastní symbol. „Děti mohou ty symboly zaznamenávat do badatelských průkazů. Až budou mít probádané všechny úly, dostanou od nás volný vstup pro celou rodinu třeba do Archeoskanzenu,“ popisuje soutěž šéfka Mikroregionu Buchlov.

autor: pes
Spustit audio