Knihovník v brněnské vazební věznici čte nejraději Zločin a trest

Symbolem brněnského vězeňství už dávno není proslulý žalář národů na hradě Špilberk, ale Vazební věznice v Bohunicích. Právě dnes uplynulo šedesát let od jejího otevření.

Vazební věznice v Bohunicích byla postavená, nejen obrazně, na zelené louce na okraji města. Dnes sousedí s nákupním centrem, fakultní nemocnicí a sídlištěm. Na jeho stavbě se ostatně vězni podíleli. V devadesátých letech k vazebním celám a celám pro odsouzené přibyla vězeňská nemocnice a před sedmi lety detenční ústav.

Bohunická věznice byla postavena jako vazební, takže jsou v ní hlavě malé cely, vysvětluje ředitel věznice Dušan Gáč.

„Účelem je vězně diferencovat, aby byli rozděleni od spolupachatelů. Ale v rámci zlepšování podmínek výkonu vazby se snažíme prostory zvětšovat. Snažíme se i opravit sociální zařízení a jiné zázemí pro obviněné,“ popsal Gáč.

Věznice má kapacitu pro 260 obviněných a 270 odsouzených. Ne všichni jsou tam ale tak říkajíc „doma“.

Brněnská vazební věznice v Bohunicích

„Tím, že Brno je justiční město, máme poměrně vysoký počet dosouzených, které svážíme eskortami z celé republiky, na soud nebo jen na výslech,“ dodal ředitel věznice.

Všech 120 vězňů, kteří svůj trest vykonávají v Brně, pracují. Většinou uvnitř věznice. Někteří dělají sanitáře ve vězeňské nemocnici, další pomáhají se zednickými nebo zámečnickými pracemi uvnitř areálu.

„Máme tu i prádelnu, která zajišťuje praní ústavního prádla pro věznice Rapotice, Kuřim, Brno, Znojmo, Břeclav a navíc Olomouc,“ vyjmenoval Dušan Gáč.

Brněnská vazební věznice v Bohunicích

Speciálním pracovištěm je vězeňská knihovna. Vede ji muž odsouzený za krácení daní na pět a půl roku. Za sebou má sedm měsíců. „Samozřejmě jako většina odsouzených doufám v propuštění v polovině trestu,“ konstatoval knihovník.

Vězeňská knihovna čítá 9000 svazků všech žánrů - včetně pohádek. „Osobně jsem měl na nástupce Pána prstenů, protože jsem si říkal, že bude lepší spíš něco lehčího. Moje oblíbená četba je Dostojevského Zločin a trest,“ přiznal knihovník.

Pokud jde o útěk z vězení, v devadesátých letech v Brně -Bohunicích uspěl jen jediný vězeň. „V civilu se zařadil mezi zaměstnance, získal štítek civilního zaměstnance a dostal se tak přes bránu. To samozřejmě dnes nehrozí,“ vysvětlil ředitel Gáč.

Brněnská vazební věznice v Bohunicích

Ve věznici ale v posledních letech zaznamenali dva pokusy o útěk. V jednom případě vězeň podpálil celu a využil dveří otevřených k evakuaci. „Byl zadržen v zakázaném pásmu. Další vězeň překonal pletivo při vycházkách, ale byl bezprostředně zadržen příslušníky vězeňské služby,“ doplnil ředitel.

Brněnská věznice nepamatuje ani vzpouru. Stejně jako v dalších věznicích zažila jen menší násilné protesty na jaře 1990.

autor: gaj
Spustit audio