Kometa vede ve finále hokejové extraligy nad Pardubicemi 2:1 na zápasy

Hokejisté Komety Brno využili napoprvé ve finále play-off České pojišťovny výhody domácího prostředí. Pardubice porazili 2:1 a stejným poměrem vedou i v celé sérii.

Dlouho to ale vypadalo, že jsou brněnští hokejisté až příliš svázáni pocitem zodpovědnosti. Těžko se prosazovali proti skvělé pardubické obraně.

Ve druhé třetině brněnský tým vyvedla z míry soupeřova aktivita, která byla korunovaná využitou přesilovkou.

Ve 47. minutě ovšem Kometu nastartoval vyrovnávací gól a v 50. už vedla 2:1. Těsné vítězství si už pak vzít nenechala.

„Pardubice hodně dobře bránily střední pásmo a my jsme se nemohli prosadit,“ přiznal po zápase brněnský obránce Tomáš Žižka, „byl těžký led a těžko se nám tvořilo, dávali jsme si špatné nahrávky. Hokej podle mě nebyl nic moc na koukání, ale to už tak ve finále chodí.“

Fanoušci sledovali duel také na náměstí Svobody

Ani v pátek nechyběly dvě velkoplošné obrazovky na brněnském náměstí Svobody, kde mohli zápas sledovat fanoušci, kteří se už nevešli do beznadějně vyprodané Kajot arény.

Spektrum příznivců hokeje bylo jako vždy velmi široké - od předškolních dětí až po seniory, nechyběli ani vozíčkáři. Na hokejový přenos dorazili dokonce i dva nevidomí.

Lidé v centru Brna mohli díky projekci zažívat téměř stejné pocity jako přímo v hledišti. Navíc jich na náměstí Svobody přišel skoro dvojnásobek oproti začátku týdne, kdy se hrálo v Pardubicích. Odhady se pohybují mezi devíti a dvanácti tisíci.

Přesto ani tentokrát nebyly zaznamenány žádné významnější problémy na náměstí, ani po triumfálním rozchodu domů. Podle policie došlo pouze k několika drobným výtržnostem a jednomu zásahu zdravotníků při náhlé indispozici jednoho z diváků během zápasu.

Další finálový zápas se hraje už v sobotu

Po třech finálových zápasech už sil není nazbyt, přibývající zranění nutí oba trenéry improvizovat v sestavě. Třetí finálový zápas jen se sebezapřením dohrál Radek Dlouhý, Tomáš Svoboda skončil na vyšetření v nemocnici.

„Zranění se projevují hodně, hráčů v kabině už moc není. Ale ti, co nastupují, hrají výborně, skvěle se doplňujeme,“ řekl Tomáš Žižka, „zranění nás stmelují, v kabině je to cítit. Když nám odpadne hráč, chceme to urvat za každou cenu bez něj – i pro něj. To je na tom mužstvu fantastické, to jsem ještě nezažil.“

Čtvrtý finálový duel je na programu už dnes, znovu v brněnské Kajot Aréně. Další zápas budou hosit v úterý Pardubice. Finálová série se hraje na čtyři vítězná utkání.

autoři: hol , ppe , Zuzana Plíšková
Spustit audio