Kostnice pod kostelem svatého Jakuba v Brně se turistům otevře ještě letos

31. leden 2012

Několik novinářů a televizních štábů mohlo alespoň na chvíli nakouknout do upravovaných prostor unikátní kostnice pod brněnským kostelem svatého Jakuba. Momentálně je v ní jen část ostatků asi 50 tisíc lidí z 13.-18. století, většina byla už před několika měsíci odvezena k expertíze.

Krypty mají být totiž zpřístupněny turistům. Termín byl ale už dvakrát posunut a náklady doposud vzrostly o necelých 10 procent.

Stejně nečekaný jako objev samotné kostnice v roce 2001, byl její skutečný rozsah a obsah. Namísto očekávaných asi 60ti hrobových míst je jich téměř desetkrát tolik a objeveny byly i několik století staré rakve, což si vyžádalo ještě další archeologický průzkum.

Větší rozsah kostnice rovněž přehodnotil plány na její finální podobu - zatímco z většiny míst byly kosti odebrány a po průzkumu a vyčištění budou na místě poskládány do vhodných sestav, vysoká hromada ostatků v největší místnosti zůstane nedotčena.

„Archeologové a památkáři si přáli zachovat třetí komoru v původním stavu.Rozhodli jsme se tuto komoru nechat dalším generacím, aby měly také nějaké možnosti bádat. Zatím tedy nevíme, co se v ní nachází,“ uvedl odborník na brněnské podzemí Aleš Svoboda.

I po zpřístupnění veřejnosti má být zachován duchovní prostor místa. Má být doplněno vhodnými výtvarnými díly, na místě bude vždy maximálně 20 osob, zřejmě s vyloučením nejmenších dětí.

Nejzazším termínem otevření má být závěr roku. Protože další rozsáhlá archeologická překvapení se už ale zřejmě konat nebudou, chce to magistrát stihnout do prázdnin.

autor: hol
Spustit audio