Krajský soud v Brně opět projednával vraždu bývalého policisty Tofla

Brutální vraždou bývalého policisty Michala Tofla se dnes znovu zabýval Krajský soud v Brně. Už loni uložil údajným pachatelům Radku Sobotkovi a Tomáši Trkanovi devatenáct let vězení. Sobotka však později tvrdil, že ze samopalu střílel pouze Trkan, soud proto případ řeší znovu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O soud s aktéry takzvaného Toflova gangu je velký zájem

O soud s aktéry takzvaného Toflova gangu je velký zájem | Foto: Zuzana Kopuletá | Zdroj: Český rozhlas

Michal Tofl pracoval u policie, od které ale odešel a začal podnikat. Zemřel v červnu v roce 2010 před svým rodinným domem, kde ho zastřelil vrah samopalem.

Vraždu měli spáchat Trkan se Sobotkou na objednávku podnikatele Petra Pavla Bezděkovského, který se v červnu 2012 oběsil ve vazební cele olomoucké věznice. S Toflem měl mít finanční spory.

U soudu se dnes promítal videozáznam z policejní rekonstrukce vraždy. Sobotka a Trkan trvají na tom, že Tofla nechtěli zabít, jen zastrašit střelbou na auto. Vinu svalují jeden na druhého.

Loni poslal brněnský soud Sobotku i Trkana do vězení na 19 let. Vrchní soud v Olomouci verdikt zrušil a nařídil krajskému soudu, aby se kauzou zabýval znovu. Soud proto začal doplňovat spis o výpovědi.

Trkanův advokát Roman Šteffel tvrdí, že Sobotka vypovídá účelově. „V podstatě si myslím, že i sám obžalovaný Sobotka ví, že mu teče do bot, a proto se snaží ještě víc přitlačit na svoji obhajobu,“ řekl u soudu a dodal:

„V současné době mi není znám jediný relevantní důkaz, který by mohl spojit se střelbou na pana Tofla mého klienta, anebo naopak vyvinit z té střelby pana Sobotky.“

Advokátka Radka Sobotky dnešní hlavní líčení nekomentovala. Další jednání se bude konat na konci září.

Po vraždě začali kriminalisté odkrývat kauzy spojené s vydíráním jihomoravských podnikatelů, které měl mít na svědomí právě gang vedený Toflem.

Gang si nejprve vymyslel obvinění podnikatelů z podvodů a pak jim nabídl, že trestní řízení nechají jeho členové za úplatu zastavit.

Krajský soud v Brně za to letos v únoru poslal 11 lidí do vězení na tři až devět let.

Andrea Kratinová, Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme