Kriminalisté prověřují hospodaření zlínské nemocnice. Vedení kraje hlásí: Audity byly v pořádku

Hospodaření Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně prověřují kriminalisté. Zatím neznámé osoby podezřívají nejméně ze dvou trestných činů. Vedení kraje se odvolává na zprávy auditorů, které žádný problém neodhalily. Kriminalisté ve zlínské nemocnici zasahovali v pondělí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR (ilustrační foto)

Policie ČR (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Policie podezírá pachatele z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

„U těchto trestných činů hrozí pachateli dvouletý trest odnětí svobody. Není však vyloučeno, že v průběhu prověřování dojde ke zpřísnění trestněprávní kvalifikace,“ řekla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Policisté zasahují ve zlínské nemocnici, údajně kvůli jejímu hospodaření. Obsadili ředitelství

Číst článek

Podle náměstka hejtmana Lubomíra Nečase ze Strany práv občanů dostávali třikrát ročně nezávislý audit.

„Auditor nám vždy zatím podával zprávu o tom, že všechny údaje byly správně zaúčtovány. Takže my jsme nepředpokládali, že by tam mohlo dojít k nějakému zkreslování,“ uvedl Nečas.

Podle policistů nelze odhadnout délku vyšetřování. Ti přijeli do nemocnice v úterý ráno a byli zde až do nočních hodin. Uzavřeli šesté a sedmé patro budovy, v nichž sídlí právní oddělení, oddělení kontroly, ekonomický útvar a ředitelství.

V minulosti podal trestní oznámení Nadační fond proti korupci. Tomu se nelíbilo hospodaření ve Zlínské nemocnici. Oznámení v červenci 2014 se týkalo zkreslování údajů o stavu hospodaření, porušování pravomoci při správě cizího majetku či pletich při veřejných zakázkách.

Zlínský kraj snížil dluh nemocnice o 500 milionů korun

Podle fondu ještě v roce 2013 dlužila nemocnice 800 miliónů korun „kvůli tragickému hospodaření“. Zlínský kraj měl tuto situaci řešit půjčkou nemocnici. Ta se později proměnila v dar. „Opominul ovšem, že za toto hospodaření musí být odpovědné konkrétní osoby a všechna zjištění tak nakonec doručil státnímu zastupitelství až Nadační fond proti korupci, který tak suploval úlohu kraje,“ uvedl fond v tiskové zprávě.

Hospodaření nemocnice v posledních letech končilo kladně. Přesto ale její fungování často kritizovali někteří opoziční krajští zastupitelé. I letos by měla nemocnice hospodařit se ziskem, přestože je ve ztrátě, tvrdí Nečas. Na konci srpna činila ztráta nemocnice asi 15 milionů korun. Tu mělo způsobit nedostatečné financování léků speciálních center. Náklady na léky se podle Nečase zvýšily o 20 milionů.

Loni hospodařila nemocnice se ziskem osm milionů korun. Podle Nečase se také snižuje ztráta z minulých let. Ta činila až 770 milionů korun. Letos na konci srpna už ale činila jen asi 206 milionů. Výrazně ale pomohlo to, že zastupitelé letos snížili částečnou úhradu neuhrazené ztráty minulých let nemocnice snížením vkladu jediného akcionáře, Zlínského kraje, o 500 milionů korun. Opozice to kritizovala.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme