Krizový štáb Povodí Moravy kvůli suchu omezil odběry vody z řek

Krizový štáb Povodí Moravy dnes omezil odběry vody z moravských řek. Vodohospodáři tak reagují na extrémní sucho v posledních týdnech. V řekách teče minimum vody a průtok zachraňuje odpouštění přehrad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli extrémnímu suchu je v řekách nedostatek vody, jako třeba v Lužnici

Kvůli extrémnímu suchu je v řekách nedostatek vody, jako třeba v Lužnici | Zdroj: ČTK

„Z nádrže odpouštíme dva kubíky za sekundu, hladina trvale poklesává asi o 9 centimetrů za den. Tento odtok významně nadlepšuje situaci Svratky pod vodním dílem a umožňuje odběry například na rybářství,“ popisuje situaci na přehradě Vír hlavní dispečer Povodí Moravy Marek Vyskot.

Zásoby vody ale vydrží podle výpočtů asi 6 týdnů, a tak se šetření v celém povodí musí přizpůsobit i zemědělci, rybníkáři a podniky.

„Budeme požadovat po těchto významných odběratelích, aby nám hlásili na dva týdny dopředu předpokládané množství odebrané vody,“ říká ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Podle těchto čísel se bude z přehrad upouštět jen nutné minimum. Úřady kvůli tomu mají zakázat lidem brát vodu z řek například na zalévání zahrádek nebo hřišť.

Povodí Moravy potvrdilo, že region čelí nejhoršímu suchu za posledních nejméně 12 let.

Eva Lípová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme