Larvy chrousta maďalového decimují lesy i zahrádky na Hodonínsku

Přemnožený chroust maďalový decimuje lesy i zahrady na Hodonínsku. Jeho larvy okusují kořeny rostlin, dospělí brouci pak listy stromů. Škody za poslední čtyři roky vyčíslili lesníci na 15 miliónů korun. Letecký postřik, který by dalším ztrátám měl zabránit, však Jihomoravský kraj zamítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okolí Bzence na Hodonínsku se potýká s přemnožením chroustů maďalových

Okolí Bzence na Hodonínsku se potýká s přemnožením chroustů maďalových | Zdroj: ČTK

„Včera ještě bylo na těchto stromech listí, dnes jsou už patrné holožíry. Můžete vidět dospělce, jak posedávají na stromech,“ ukazuje Marie Mařáková z Lesní správy Strážnice na okousaný dub červený v oblasti takzvané Moravské Sahary.

Podobných stromů jsou tu stovky. Ohroženo je asi 6500 hektarů lesa. V půdě se totiž ukrývají milióny larev tohoto brouka.

„Každá samička je schopna mít až 100 vajíček. Z toho se vylíhnou larvičky a ty žijí tři roky v zemi. Živí se kořínky trav, dřevin. Tím nám způsobují největší škody. Po třech letech se zakuklí, vylíhnou se dospělci a celý cyklus se opakuje“ upřesňuje místostarosta Bzence a správce městských lesů Ivan Černý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přírodní kalamitě na Hodonínsku informuje Štěpánka Kadlečková

„Za ten čtyřletý cyklus byly ztráty průměrně 65 hektarů nově vzniklých holin. Za roky 2013 a 2014 to už bylo 126 hektarů. Ztráty nám narostly na dvojnásobek,“ vypočítává správce zdejších lesů Karel Ondráček.

I podle něj je jediným řešením, jak zabránit tomuto škůdci v devastaci krajiny, letecký postřik. Vhodný je však pouze jednou za čtyři roky, v době jejich rojení, což je právě teď.

„Lze se domnívat, že nezasahování proti invazi chrousta bude mít za následek rozpad ekosystémů,“ říká ředitel brněnské pobočky Lesů České republiky Dalibor Šafařík.

Chroust maďalový je velký asi 2,5 cm. Dospělec žije 2 až 3 týdny. Je velmi podobný o něco většímu chroustu obecnému. Larvy se nazývají ponravy a vyvíjejí se v zemi. Vývoj trvá 3 až 4 roky.

Krajský úřad však letecký postřik zamítl, obává se, že by mohl ublížit vzácným ptákům, kteří v oblasti žijí.

„Ten insekticid by byl používán v době, kdy dochází k hnízdění ptactva. Opravdu by to mělo na ně silně negativní vliv. Proto bylo vydáno nesouhlasné stanovisko,“ vysvětlila mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková.

Posudky lesů však výrazný dopad na ptactvo vyloučily, vymáhat škodu na svém majetku chtějí i soudně.

Okolí Bzence na Hodonínsku se potýká s přemnožením chroustů maďalových | Foto: ČTK

Za uplynulých 14 let zničili chrousti na Hodonínsku asi 275 hektarů lesa. Letecké postřiky snížily jejich populaci v letech 1999 a 2003.

V květnu 2012 zničil požár 165 hektarů lesa na Moravské Sahaře. Šlo o největší přírodní požár v novodobé historii České republiky. Právě obnovu této lokality komplikují přemnožení chrousti.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme